"Развод ми дай" е актуална и днес

"Развод ми дай" е актуална и днес | StandartNews.com

Новата звезда сред родните текстописци се казва г-н Ивъ & Петровъ. Това е единствената по света и у нас "двулична" фирма за бутикови текстове на мащабни музикални проекти.

Нашата обща работа стана толкова анонимна, че когато чуя хубав текст за песен, не зная кой го е писал, казва единият от екипа Александър Петров. Другият е Иван Тенев.

Александър Петров е най-популярният автор на текстове в поп и рок музиката. Наричат го Златното перо на рокендрола. Написал е стиховете за близо 1000 песни, както и "сините химни" от началото на прехода - "Вдигни очи", "Последен валс", "Времето е наше", "Развод", "Утре започва от днес".

Ив. Тенев е следвал в СУ "Климент Охридски": българска и английска филология. Специализирал журналистика и приложна графика. Член на СБХ от 1975 г. Има две самостоятелни изложби карикатура. Носител на български и международни награди за плакат. Управляващ директор на частна информационна и PR агенция "Tenev Agency". Автор на текстове за песни. Носител на наградите "Златният Орфей" - 1986 г., и "Мелодия на годината" - БНТ, 1988 г.

 

"...Животът, господа съдебни заседатели, е сложно нещо, но това сложно нещо, господа съдебни заседатели, се отваря просто като чекмедже. Само трябва да знаете как... Наистина, пътната ми чанта изгоря, но огнеупорните идеи останаха...", из прозренията на Остап Бендер - Илф и Петров.

"Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш..." (по Конфуций)... Струва ми се, че щастието се състои от две неща: да спиш добре и да не ти убиват новите обувки!..." - Ивъ & Петровъ.

- Г-н Петров, когато писахте "Развод ми дай" и "Последен валс", мислехте ли, че ще се наложи 23 години по-късно да пишете нещо подобно.

Ал. Петров: Не пиша нова песен, защото тези, които цитирате, звучат актуално и днес. За съжаление "ответницата" не ни дава развод, говори за промяна, за сполука и продължава да търси на изток път към Европа...

- Г-н Тенев, навремето японците въобще не разбраха как е възможно човек да върви без цел и посока, макар и следобед. Вие разбрахте ли целта и посоката, в която се движи държавата ни през последните 23 години.

Ив. Тенев: Честно казано, освен поетика в стиха "Вървях един следобед без цел и посока..." откривах и някаква, завършваща с надежда пътека. Когато си тръгнал за НИКЪДЕ, т.е. "без цел и посока" - поне не можеш да се загубиш... Уви, оказа се друго! Едно пълно безпътие! Едно тотално изгубване!...

- Какво бихте казали на тези, които са решили да си тръгнат от България.

Ал. Петров: Пожелавам им успех. За образованите, енергични и мотивирани млади хора това е решение. Егоистично и лицемерно е да им обещаваме светло бъдеще тук, след като допуснахме такова настояще.

Ив. Тенев: Една калужка пословица казва: "Нашите интереси трябва да се сливат с тези на правнуците ни. Ако на правнуците ни не им е добре, то и за цялата вселена ще е зле"... При безумицата, в която се гърчим вече четвърт век, в интерес на правнуците ни е - който може, да се спасява!... На обран бостан - пъдар не му трябва!... За мен е късно!

- А на тези, които са решили да останат?...

Ал. Петров: Това също е избор. Но бих ги посъветвал вместо да си купуват нова кола втора употреба, да влагат пари в образованието си и да са безкомпромисни към лицемерието и популизма. Да вярват не на месии, а на себе си.

Ив. Тенев: Няма жертви - има доброволци!

- Протестите ли са спасението.

- Ал. Петров: Протестите са средство. За съжаление виждам в едно от така наречените лица на протеста мушморок, който добре познавам. За три дни го видях в три телевизионни сутрешни блока с "комсомолски плам" да размахва пръст на "лошите". И си мисля - да не дава господ, човек да огладнее така. Мисля си също, че за да обиколи за три дни три телевизии - явно е в някакъв списък. Питам се кой е направил списъка. Така че тези, които стягат багажа, май имат по-голям шанс... Останалите поемат риска да участват в похода на прехода незнайно още колко години...

Ив. Тенев: За триумфа на злото е достатъчно само добрите хора да не предприемат нищо - Джон Ф. Кенеди, американски президент. В крайна сметка не може да се направи омлет, без да се счупят яйцата...

- Може ли да промени улицата манталитета на политиците. С какво те си навлякоха ненавистта на всички.

Ал. Петров: Манталитет не се променя. Но той може и трябва да бъде обуздан. Мисля, че точно манталитетът на политиците и липсата на справедливост най-после събудиха хората.

Ив. Тенев: При индивида лудостта е рядкост; но при групи, партии, нации и пр. - тя е правило. Лошото е, че лудостта поражда лудост!!!

- Против правителството ли сте и защо? Какво правителство мислите, че ще бъде най-добро за България?

Ал. Петров: Днешното правителство е все едно да събереш на една маса Бай Ганьо, Андрешко, Хитър Петър, Големанов и да чакаш добри решения и действия в полза на обществото. Няма начин. Но проблемът не е в това, в следващото или в кое да е правителство. Проблемът е в парламента, в тези, които избираме, за да изберат правителство.

Ив. Тенев: Както е заявил проникновено Никита Сергеевич Хрушчов: "Политиците са еднакви навсякъде - обещават да построят мост там, където няма дори река." Знам от опит, че след избори и след сватба рядко получаваш това, което си искал, но знам също така, че нито една дата от календара не е толкова важна като утрешната. С подобно управление "УТРЕ" отново се отдалечава. Не може да се възложи на котката да пази рибен магазин!...

Дейвид Стар Джордан казва:"Мъдростта е да знаеш какво трябва да направиш, сръчността е да знаеш как да го сториш, а добродетелта е да го извършиш...". Аз искам мъдро, сръчно и добродетелно правителство! Дано, ама надали...

- Предлагали ли са ви да влезете в политиката (депутат, министър) и бихте ли го направили?

Ив. Тенев: Да! На неизбираемо място!

Ал. Петров: Имах едно телефонно обаждане преди много години, но отказах, без да искам и ден за размисъл. И слава богу. Ако бях приел, вероятно щеше да ме сполети съдбата на мой познат, който след като напусна парламента, ми каза: "Един ден едни хора ми предложиха едни пари, за да свърша една работа... И понеже отказах, от този миг снеха политическото доверие от мен..."

- Представете новата звезда сред родните текстописци г-н Ивъ & Петровъ.

Ив. Тенев: "Ивъ & Петровъ" - единствената по света и у нас "двулична" фирма за бутикови текстове на мащабни музикални проекти...

Ал. Петров: Нашата обща работа стана толкова анонимна, че когато чуя хубав текст за песен, не зная кой го е писал.

- Как пишат - поотделно или заедно, г-н Ивъ и г-н Петровъ?

Ал. Петров: Сутрин... Ив.Тенев: На маса, а не на бюро... Ал. Петров: С химикалка... Ивъ & Петровъ.: Винаги заедно!...

- Кой е текстът, с който се гордеете досега.

Ивъ & Петровъ.: Новият...

- Кога ви прецака някое жури.

Ив Тенев: Съвсем наскоро!... Затова решихме вече НИЕ да сме в журито!!!

Ал. Петров: Големите хитове не се раждат на конкурси. За мен е по-важно песента да има дълъг живот.

- Как делите печалбата?!

Ивъ & Петровъ.: Винаги близо до масите... Винаги - не, по братски!... Винаги поравно!...

- Има ли любими композитори и певци, за които пишат Ивъ & Петровъ?

Ивъ & Петровъ: Всички са ни любими! Пишем хубаво, но взимаме скъпо и затова никой не ни поръчва... Шегичка...

- А любима тема...

Ивъ & Петров: Музиката подсказва темата.

- По-известен ли е творческият тандем, отколкото всеки от вас поотделно.

Ал. Петров: Не, но е по-забавен!

Ив. Тенев: Славата не е цел. Славата е нещо, което ти се случва!

Според великия Анди Уорхол: Всеки заслужава своята 15-минутна слава... Ние също!

- Коя е любимата ви българска песен?

Ал. Петров: "Безсъние", музика Борис Карадимчев, изпълнена от Чочо Владовски.

Ив. Тенев: Не знам!

- Коя е страната, в която бихте искали да живеете?

Ив. Тенев: Ако всеки можеше да избира къде да се роди, някои страни щяха да останат съвсем празни... Домът е там, където е сърцето... А мама ми е казала - цъфти там, където си посаден!

Ал. Петров: Бих живял в страната, където се чувствам добре... Добре не в битовия смисъл на думата.

- Богати хора ли сте? Човек може ли да стане милионер от текстове за песни?

Ал. Петров: Да, човек може да бъде богат от авторския си труд, ако се е родил не в ъгъла на континента. Няма да давам за пример Великобритания, Франция или Германия.

Дори в една Унгария дружеството им събира и разпределя 30 пъти повече от родния "Музикаутор". Аз умножих парите, които получавам тук, по 30 и открих, че с подобна сума мога да се захвана с благотворителна дейност.

Ив. Тенев: В едно свое интервю относно успелите и богатите световната модистка Коко Шанел споделя: "Съществуват хора, които имат пари, и други, които са богати!"... Не съм от богатите, а от текстове в България милионер мога да стана само ако съм бил милиардер. За съжаление понякога щастието се купува с пари!

- Как прописахте, помните ли първия си текст?

- Ив Тенев: Гостувах на "Златният Орфей" в Слънчев бряг по покана на Лили Иванова като художник на една фотосесия за неин нов плакат и обложка на албум. На коктейл във вариетето бяхме на маса заедно с Дамян Дамянов. Лили му показа едно мое закачливо четиристишие, написано за нея. Големият ни поет го хареса и ме попита дали имам и други стихове. От неудобство му казах, че пописвам, а всъщност дотогава бях "сътворил" само няколко детински, ученически писания. За да не се изложа в София, седнах и написах няколко неща с естетика, свързана с беглата ми представа за естрадния жанр... т.е. любовна мъка, кървава луна, ветрове, спомени, срещи, раздели... идилия... Дамян ги погледна, усмихна се и каза: Че си ги написал сега и набързо - съмнение няма. Че не стават - не стават! Но имаш невероятна техника... Пиши! Така започна всичко! Е и вдъховен от любов към певиците...

- Ал. Петров: Борис Карадимчев ме срещна веднъж в центъра на София. Беше 1980 г.

Нямах работа и той ми предложи да напиша стихотворение за текст на песен.

Поръчката беше от някаква провинциална вокално-инструментална група, както ги наричаха тогава. Искаше ми се тези момчета, които не познавах, да се чувстват така, сякаш те сами разказват своята история. Така се роди песента за "малкият град, в който няма какво да се случи... ". После я записа група "Тангра", тя стана много популярна, а аз разбрах, че това може да бъде моя професия...

- Г-н Тенев, какво бихте искали да попитате г-н Петров?

- Ив. Тенев: "Не прави компромис със себе си.Ти си всичко, което имаш." - Дженис Джоплин, американска рок певица (1943-1970). Така ли е Саше?... Всъщност знам, че за тебе е така!!!

- Г-н Петров, какво бихте искали да попитате г-н Тенев?

Ал. Петров: Бих попитал Агент Тенев как успява да съхрани и в най-мрачните сезони слънчевото си настроение и като добрия дух на София (както го нарече веднъж Иван Гарелов) да го подарява на хората около него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай