Разкритие. Голям капан дебне тези босове у нас!

най-проветривите държавни служби

Разкритие. Голям капан дебне тези босове у нас! | StandartNews.com

Българският институт за правни инициативи (БИПИ) е изготвил анализ на нормативната рамка и институционалната практика при назначаването на ръководители в публичната администрация. БИПИ отправя критики, касаещи публичността и процедурните изисквания за заемане на съответната длъжност.

Става дума за назначението, освобождаването, подбора и избора на ръководители на общо 94 структури към централната изпълнителна власт, от които само за 82 има публична информация, уточни пред БНР Теодор Славев от БИПИ, който е ръководител на проекта "Граждански мониторинг на публичните назначения".

Той посочи и размера на средствата, които се въртят годишно там.

"4 609 000 000 лева – това е близо 30% от целия разходен бюджет за 2021 г. Огромни средства са."

Според него при назначаваните от изпълнителна власт органи не знаем как се обсъждат и гласуват техните годишни отчети, "те се избират на тъмно и не знаем какво вършат".

Относно мандатността експертът изтъкна, че при ръководителите на ДАНС например нито един от деветимата, сменени от 2009-а до 2022 г., не е изкарал пълния си петгодишен мандат. Най-проветривата позиция е тази на шефа на Фонд "Земеделие" – 13 души са се сменили за разглеждания от БИПИ период. Следват ръководителите на Агенцията по горите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай