Рашков: Миграционният натиск се увеличи 30 пъти

Обстановката изисква постоянно наблюдение, каза вътрешният министър

Рашков: Миграционният натиск се увеличи 30 пъти | StandartNews.com

Депутатите в парламента изслушват служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Той отговаря на въпроси за нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на страната, откакто служебното правителство е на власт.

Изслушването е по настояване на ГЕРБ-СДС. Преди дни от ГЕРБ заявиха, че мигрантският натиск на границата се е увеличил над 12 пъти за последния месец.

"Въпросът с мигрантите е много важен - не само за нашата страна, но той е и световен проблем. Ние също обръщаме много сериозно внимание на проблема, уверявам ви", подчерта Рашков.

И обясни, че от 70 дни в министерството се полагат всички усилия, защото наистина има завишен миграционен натиск, но такъв натиск е имало и преди служебното правителство.

"МВР е компетентният държавен орган, който осъществява контрол на държавната граница и към момента министерство продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натискт от мигранти нарастне изключително", каза той и обясни, че такъв натиск има дори и в Литва.

"Натискът е в 30 пъти повече отколко предходния период. Натиск има и в Гърция. Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и ние се стараем. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване през страните, кат оглавната цел е достигане до държавите от Западна Европа", обясни той. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай