Първите щъркели премръзнали и гладни

Студът изненада птиците, които бяха подмамени от покачването на температурите миналата седмица

Първите щъркели премръзнали и гладни | StandartNews.com

Първите щъркели вече са тук, но заради студеното време бедстват.

Читател на Флагман е изпратил снимка на двойка птици от средецкото село Дебелт за птици, които са се върнали, подмамени от високите през миналата седмица температури. 

„Дори отдалеч се вижда, че перата им са настръхнали от студ и като че ли нямат никакви сили. Мокри са, гладни са, но не напускат и гнездото. В с. Дебелт има много гнезда, но са още празни. Тази двойка е първата, пристигнала в селото“, разказа читателят. 

Следващите дни може за щъркелите да са още по-критичини, тъй като се очаква застудяването да продължи и температурите още да паднат. До петък се очаква минималните да паднат под нулата, а максималните ще са около 7-8 градуса. 

Флагман припомня, че през месец март 2018 година е имало подобна ситуация -  дни след пристигането на щъркелите у нас, времето рязко се е влошило. Стотици птици се озоваха в снежен капан, а спасители се оказаха хора с добри сърца. Сафет Халид от силистренското село Зарица тогава е  прибрал в дома си няколко щъркела с измръзнали крака. Бедстващи щъркели имало и край Айтос, като след съдействие на кмета Васил Едрев, птиците са прибрани в зоопарка в града.

Добрата новина е, че сега в Бургаска област не се очакват валежи от сняг, а към края на седмицата температурите дори ще се увеличат.

Еколози са категорични, че няколко дни студ и сняг сами по себе си не са животозастрашаващ проблем за щъркелите - те могат да издържат при такива условия. Експертите съветват хората да помогнат на птицата само ако е ранена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай