Проектът Бонус - малус ощетява гражданите

Това заяви омбудсманът Диана Ковачева

Проектът Бонус - малус ощетява гражданите | StandartNews.com

Проектът на Комисията по финансов надзор (КФН) "Бонус-Малус" ощетява гражданите, категорична е омбудсманът на България доц. Диана Ковачева. В становище изпратено до КФН тя коментира, че така предложения втори по ред проект дава превес на интересите на застрахователите пред тези на собствениците и водачите на МПС.

В писмото си омбудсманът изтъква, че проектът не предвижда ясно разграничение между собственика и водача на МПС при определяне размера на премията.

"Оказва се, че собственикът на МПС отговаря за нарушение, извършени от други лица, вписани като водачи в полицата на автомобила, като малус точките на другите водачи се отразяват върху размера на премията му, без самият той да е допуснал нарушение", пише в становището на обществения защитник.

И още, омбудсманът подчертава, че проектът допуска да се натрупват множество санкции за едно и също нарушение.

Липсата на пропорционалност между санкционирането и поощрението на собствениците/водачите на МПС не кореспондира с обявените цели на проекта. В рамките на предложената система увеличението за малус клас е много рязко и достига до 400 %.

А в същото време, изрядните водачи не са стимулирани в достатъчна степен, е друг мотив, с който омбудсманът предлага да се преосмисли така предложената концепция.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай