Пробваха да провалят Йоан за Варна

Безпрецедентно полиция извади провокаторите от Синодалната палата

Пробваха да провалят Йоан за Варна | StandartNews.com

Варна. Варненци ще бъдат благословени за Коледа от нов митрополит. С 9 гласа Св. cинод избра на престола епископ Йоан. Трима владици пуснаха бюлетини за конкурента му Серафим. С избора се сложи точка на проблемните избори за морето.

Незапомнен скандал съпроводи избора на новия Варненски митрополит. След като стана ясно, че това ще бъде епископ Йоан, досегашен викарий на Софийска митрополия, на възгласите на множеството "Достоен!" групичка отвърна с възгласа "Недостоен" и "Вън меките китки!". Съгласно древните канони при обявяването на нов владика миряните имат право да го оспорят, като викат "Недостоен". Оказа се, че протестиращите са привърженици на Национално движение Свобода, начело с Бисер Манолов-Петното. Ситуацията толкова се разгорещи, че бе на косъм от ръкопашен бой. Недоволните успяха да влязат в приемната зала на Синодалната палата, където продължиха да излагат пред медиите критиките си срещу новия митрополит и срещу Българската православна църква като цяло. Това накара служителите да повикат полиция, за да ги изведе от сградата. Подобно нещо не се е случвало дори по времето на разкола, кръстеха се духовници и миряни, надошли за тържеството за избора на дядо Йоан.

Новият владика на Варна бе избран с 9 гласа. Конкурентът му Серафим получи останалите три вота. За него бюлетини са пуснали Антоний Европейски, Николай Пловдивски и Григорий Търновски. Направи впечатление, че първите двама не участваха пряко в избора. Бяха оставили гласа си предварително в запечатани пликове - нещо, което уставът позволява.
Дядо Николай и Йоан дълги години са работели заедно. Новият митрополит стана викарий, след като Николай бе избран за владика на Пловдив - преди това той бе титуляр на поста. Напоследък обаче отношенията им не са блестящи. Причината е, че Йоан заигра с дядо Кирил, докато бе и.д. патриарх. А публична тайна беше напрежението между покойния митрополит и събрата му под тепетата. Бъдещето ще покаже как ще се развият отношенията им като събратя в Синода.

"Доволен съм от този избор, защото Божият народ е доволен", каза пред журналисти усмихнат патриарх Неофит. Той се обърна към дядо Йоан с думите: "Митрополитското служение е тежко, съпроводено с много изпитания и огромна отговорност пред Бога, Църквата и хората". И допълни, че доброто устройване на епархийската църква и спасението на хиляди човешки души вече лежат на плещите на Йоан.

"Искрена благодарност отправям към високопреосвещените архиереи, членове на Светия Синод. Благодаря на всички православни българи и всички, които са ми помагали по пътя. Моля ви, многоуважавани събратя, да ме приемете като най-малък брат възлюбен", обърна се Йоан към синодалите. Той обяви, че приема избора си като огромна отговорност и няма да накара варненци да се чувстват зле или да не усещат подкрепата му.

След избора Серафим каза, че изборът на Йоан е бил по-логичният вариант. Тъй като е по-старши като епископ и с повече години опит във всякакви църковни служения. За възможността да е следващият Неврокопски митрополит Серафим каза, че това не е нещо, което би пожелал, но "ако е Божия воля, ако е воля на избирателите, нямаме право да отказваме и да не приемаме".

Група от петдесетина свещеници и миряни от Варненско бяха дошли в София за вота. Те посрещнаха с ликуване избора на Йоан. Според отец Стефан това е истинска Божия промисъл, защото Йоан, като духовен син на дядо Нектарий, ще бъде достоен наследник на първия варненски владика Симеон, управлявал епархията цели 65 години (1872-1937). Доволен беше и отец Василий Шаган, който поведе протестите след първия епархийски избор, оставил на финала Борис Бачковски и Игнатий.

Серафим загуби, Пиринско ликува

Надеждите на голяма част от духовниците и миряните в Пиринско се сбъднаха - епископ Серафим загуби битката за Варненски митрополит. И ще може да се бори за овдовелия престол в Неврокопско.

"Сигурно синодалните старци са действали разумно и са следвали поговорката, че камъкът си тежи на мястото. Дано Серафим сложи владишката корона на Неврокопска епархия. Той е достоен за поста, харесван е от миряните, а и от повечето свещеници. Над година епископът се занимаваше с всички дела на митрополията, тъй като дядо Натанаил, царство му небесно, бе болен", заяви кметът на Мелник Христо Ташев. Според него Серафим е запознат с всички дела в епархията, разбира се добре с клира, справя се отлично със задълженията си. За всички в региона Серафим е отдаден на вярата и бога, никога не са чули да се забърква и в най-малкия скандал, нито пък са имали проблеми с него. "Той си остава за нас кандидат номер 1 за поста на Неврокопски митрополит. Бог даде да не го изберат за духовен водач на Варненска епархия. Защото имаме нужда от него тук", казват свещеници от Петричко.

Серафим е научен на послушание от покойния Натанаил. Местните се надяват всичко с процедурата по избора да е наред. Засега няма брожения - няма основания за това. Изборите за нов титуляр на престола ще бъдат подготвени от Видинския митрополит Дометиан, който временно управлява епархията.

Интронизират го в лилава мантия

Квартет Ивановци управлява града

Почти всичките над десет храма във Варна забиха тържествено камбани при вестта за избора на Знеполския епископ Йоан за митрополит. Звънът от катедралата "Св. Успение Богородично" се разнесе силно в центъра на града около 11 ч. А хората, които бяха вътре на литургия, започнаха да се прегръщат и целуват. "Пълни сме с надежда", казаха възторжено свещеници и миряни. "Варна спечели много. През последните 10 години епископ Йоан беше дясната ръка на патриарх Максим и Неофит, движеше всички основни въпроси в софийската епархия с голям авторитет, натрупа много опит и уважение", коментира за "Стандарт" Борислав Аврамов от инициативния комитет "За чистота в БПЦ" във Варна.
В 11 ч днес новият владика ще бъде посрещнат на границата на епархията - при село Моравица. А в 16 ч ще бъде отслужен трисагий на гроба на дядо Кирил. Дядо Йоан ще почете паметта на своя предшественик. Час по-късно ще е тържественото му посрещане пред катедралата, където се очаква цяла Варна да се събере. Ще има кратък молебен и вечерня, а на другия ден ще е интронизацията. Тогава Йоан ще облече лилава владишка мантия, ушита специално за него. Очаква се в храма тази вечер да са областният управител Иван Великов, кметът Иван Портних и шефът на Общинския съвет Иван Луков. Градоначалникът пръв пусна във Фейсбук кой е избран за владика. Градската мълва вече носи шегата, че Ивановден ще стане официален празник на Варна - Йоан е гръцката форма на Иван. И начело на града ще има квартет Ивановци - митрополитът, губернаторът, кметът и шефът на общинарите.

Григорий става викарий на Неофит

Спрягат за поста и Наум. Той бил бесен, че не стана митрополит

Игуменът на Троянския манастир Григорий е най-вероятният нов викарий на патриарх Неофит в качеството му на софийски митрополит. Постът се оваканти, след като досегашният титуляр Йоан бе избран за владика на Варна. Самият патриарх искал Григорий да му помага, тъй като не е агресивен като характер и ще си прилягат по темперамент, разказаха от обкръжението на Негово Светейшество. Игуменът вече е заемал високия пост в столицата - беше втори викарий на покойния патриарх Максим, който го изпрати в Троянския манастир да натрупа административен опит. В Синода са единодушни, че той не носи отговорност за гейскандала в обителта, тъй като е заварил братството. А какво се случва зад вратите на килиите вечер, няма как да знае.

За поста на викарий църковната мълва спряга и главния секретар на Синода Наум. Той не успя да се пребори за престола на Варненски митрополит, който според столични свещеници изключително силно искал. В момента дори бил обиден на дългогодишния си приятел Йоан, че го е изместил. Наум дори не отишъл в салона на Синодалната палата след избора на Варненски митрополит, разказаха бдителни духовници. Възможно било, за да няма напрежение, да стане реалност друго отдавнашно желание на Наум - да представлява Църквата ни в Гърция. Въпреки че синодалите са много доволни от работата му като главен секретар.

Хлебниците искат среща със Синода

Мрежата Хлебни къщи ще поиска от Св. синод да преразгледа становището си за организацията, което да стане след разговори с нейни представители. В писмо до "Стандарт" от структурата обясняват, че мисията им е главно социална и културна, не религиозна. Затова наблягат на работата си с хора в неравностойно положение и с младежи за социални проекти.

На 18 декември Синодът обяви, че "между православното богопознание и "хлебопознанието" няма нищо общо". В дейността на движението ставало дума "за сбъркана, гнила основа, върху която се строят хлебните къщи". Архиереите призоваха миряните да не се оставят да бъдат объркани във вярата. "Не хлябът е "велика тайна", но Христос, в Когото са скрити съкровищата на премъдростта и знанието", напомниха владиците.

От организацията възразяват срещу думата "секта" в материала на "Стандарт" за становището на Синода, тъй като подобна силна дума липсвала в позицията на архиереите.

Духовници бранят църквата в Батак

198 свещеници от Пловдивска епархия защитиха в декларация правото на собственост на Църквата върху храм "Света Неделя" в Батак. "Изразяваме възмущение от непрекъснатото поругание от т. нар. дружество "Будител" срещу паметта на Светите баташки мъченици. От месеци членовете му бомбардират всички държавни органи с едно искане: храмът да бъде насилствено отнет от Църквата, светите мощи да бъдат извадени от мощехранителниците и захвърлени отново в земята, а пред дверите да се върне касата, в която те да продават входни билети", пише в позицията. Духовниците напомнят, че сградата никога не е била държавна собственост. В края на 90-те общината е издала акт за общинска собственост, защото не е имало никакъв. През 2011 г. местният парламент единодушно решава сградата да бъде върната на Църквата. А през 2012 г. в споразумение с Министерството на културата митрополията поема ангажимент да полага специални грижи за "Св. Неделя" поради качествата на сградата като паметник на културата с национално значение. Нещо, което духовенството изпълнява.

"Ако някой смята, че даден храм не е собственост на Църквата, нека заведе дело и да го докаже", категорични са свещениците.

Игнатий и Борис аут за Неврокоп

Изборите за нов митрополит на овдовялата Неврокопска епархия ще са на 12 януари, реши Св. синод. Интересното е, че от листата на епископите, между които местните избиратели ще посочат двама финалисти, отпадат Борис и Игнатий. Заради Бочковския игумен бяха бунтовете във Варна и се наложи стигането му до финалната двойка да бъде касирано. Игнатий пък хвърляше недоказуеми обвинения по медиите срещу владици и срещу Църквата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай