Правнук на Вейсел паша се поклони на Шипка

Това разказа дългогодишният бивш директор на НПМ „Шипка Бузлуджа“ Данчо Данчев.

Правнук на Вейсел паша се поклони на Шипка | StandartNews.com

Правнукът на турския военачалник Вейсел Хилми Паша, който в продължение на близо година обсажда неуспешно Шипченския проход през руско-турската освободителна война и накрая се предава с цялата си 32 – хилядна армия, е идвал да се поклони пред Паметника на свободата, разказва дългогодишният бивш директор на НПМ „Шипка Бузлуджа“ Данчо Данчев.

Това е станало на 1 септември 2012 година, показва преглед на книгата за впечатления, където гостът е написал ръкописно на турски: “Бог да прости прадядо ми Вейсел паша. С голямо вълнение посетих това място. И врагът се е бил героично. С почит към всички тях! Проф. Рауф Версан Истанбулски университет.

Професорът по международно право Али Рауф Версан по онова време е  бил сред делегатите на 75-а Световна конференция на Асоциацията по международно право – Лондон, която се е провела в София от 26 до 30 август.

Тогава той споделил пред музейните специалисти, че с качването си на върха изпълнява завета на баща си - проф. Вакур Варсан, един от създателите на новата турска конституция. 

Личността на Вейсел паша (1843-1892)  е много слабо позната на родните изследователи, признават дългогодишни историци, които така и не са успели да намерят негова снимка.

Документите разкриват, че е от албански (арнаутски) произход, роден е в прилепското село Житовче, като дълги години служи в турската армия на територията на днешна Босна. Умира на 30 септември 1892 година, погребан е с почести в Истанбул, в близост до известната Еюп султан джамия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай