Последно! Колко ще работим за държавата през новата година

Ето как са разпределени дните

Последно! Колко ще работим за държавата през новата година | StandartNews.com

Стана окончателно ясно колко дни ще работим за държавата през новата година. 

Това са общо 134 дни , става ясно от годишното изследване на Института за пазарна икономика. Според него "Деня на данъчната свобода" тази година ще настъпи на 13-ти май.

След две години, в които държавният бюджет не беше гласуван навреме и се удължаваше действието на стария, сега се връщаме към нормалния ритъм, пише икономистът Петър Ганев, като отбелязва, че влизаме в новата година с приета рамка на държавните финанси.

Бюджетът за 2024 г. залага консолидирани приходи в размер на 75,2 млрд. лв. Приемайки, че за ден изработваме малко над 562 млн. лева - изчислено на база прогнозния размер на БВП от 206 млрд. лв., то са нужни 134 дни за да попълним държавната хазна. Според календара, тъй като годината е високосна, своеобразният "Ден на данъчна свобода" ще настъпи на 13-ти май 2024 година, пише изследователят от Института за пазарна икономика. Тази дата стъпва на консолидираните приходи в хазната, но следва да отчитаме и големия бюджетен дефицит в последните години.

През 2024 г. консолидираните държавни разходи са предвидени в размер на 81,4 млрд. лв., което означава, че дефицитът в държавните финанси се очаква да достигне 6,2 млрд. лв. Тази сума се равнява на 11 допълнителни дни, в които икономиката трябва да работи само за бюджета, ако искаме да няма дефицит и да покрием всички разходи без да теглим нов дълг.

В средносрочната бюджетна прогноза е заложен дефицит в размер на 6-7 млрд. лв. и през 2025 и 2026 г., така че темата за устойчивостта на бюджета, размера на държавния дълг и лихвите по него ще бъде особено актуална в следващите години, допълва в анализа си Петър Ганев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай