Половината българи са против въвеждане на еврото

60% от пълнолетните българи смятат лева за стабилна валута

Половината българи са против въвеждане на еврото | StandartNews.com

Над 50 на сто (54%) от пълнолетните българи искат референдум за влизането на България в еврозоната. 50% от пълнолетните българи са против въвеждането на еврото, само 19% го подкрепят. Това сочат данните от социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от "Тренд" по метода на прякото полустандартизирано интервю, съобщиха от ЕКИП.

Гласоподавателите на големите партии са против еврото, докато избраниците им - за. 60% от пълнолетните българи смятат лева за стабилна валута.

Според социологическото изследване над половината (54%) от запитаните желаят и биха участвали в провеждането на референдум, касаещ премахването на българския лев като национална валута, като поне половината от запитаните са сигурни, че няма да подкрепят еврото. Едва 19% одобряват курса на правителството ни към ERM II и единната валута.

Основните притеснения на българите при приемането на еврото касаят поскъпването на живота. Цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините единната валута да е нежелана в най-бедната икономика в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай