Почина Дража Вълчева

Почина Дража Вълчева | StandartNews.com

В дома си в София на 26 май е починала Дража Вълчева. Дългогодишният деец на БКП, която беше известна като любимката на Тодор Живков, си отиде на 85 години, потвърдиха за БЛИЦ от пловдивската организация на БСП.

Дража Делева Вълчева е български политик от Българската комунистическа партия (БКП), кандидат-член на Политбюро през 1974-1981 година и вицепремиер през 1979-1981 година. Тя е била министър на народната просвета (1977-1979) и заместник-председател на Министерския съвет (1979-1981) във второто правителство на Станко Тодоров. През декември 1989 година е изключена от ЦК на БКП, а през ноември 1990 година и от Българската социалистическа партия.

Ето какво споделят за нея пловдивските социалисти в съболезнователен адрес:

"Дража Вълчева ни напусна неочаквано, в момент, в който имахме нужда да почерпим кураж от безкомпромисното й чувство за отговорност и вяра в идеите, на които посвети целия си живот. Житейският й пример на човек, отдал младостта и зрелостта си в името на възцаряването на хуманизма в едно справедливо и социално общество, вдъхваше респект у всеки, докоснал се до личността й.

В спомените ни тя ще остави ярък житейски пример в отстояване на социалистическите ценности. Тя бе действен, решителен, винаги и докрай готов да отстоява правотата на своите разбирания човек. С нейната личност и съмишлениците, и опонентите й винаги ще свързваме развитието на социалистическата идея в България, икономическото развитие на Пловдив и областта. Тя бе държавник, който умееше да чува мнението на хората около себе си, да търси истинността в думите и в делата им.

Дража Вълчева вярваше, че БСП върви във вярна посока. Вярваше в общата ни съпричастност към продължаването на битката за съграждането на по-справедлив свят. Днес се разделяме с нея. Разделяме се с един необикновен човек. Разделяме се с болка и с усещането, че с нейната кончина една страница от историята на нашата партия се затваря, но и с мисълта, че тя е оставила своя траен отпечатък върху нея.

Поклон пред паметта ѝ!"

Съболезнователният адрес, публикуван във в. "Дума", е подписан от Георги Гергов, председател ОблС на БСП в Пловдив и Група на пловдивчаните в София

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай