Плажът закалява бебето

Изчакайте да стане поне на 40 дни за първия тен

Плажът закалява бебето | StandartNews.com

От първите слънчеви дни на лятото всички започваме да мечтаем за море и летен загар. Организирането на лятната почивка може да се усложни, ако в компанията има бебе. Какво трябва да знаят родителите, преди да топнат малчугна в морето, и как да го предпазят от вредите на слънцето за "Стандарт" разказа д-р Рада Маркова, педиатър.

----

Според специалистите при добри условия на море могат да се водят и кърмачета. Следва само да бъдат спазени 40-те дни след раждането, обяснява д-р Маркова. Бебето може да се води на плаж в ранните сутрешни и късните следобедни часове, когато температурите не са толкова високи, без ограничение в броя на дните. Плажуването е част от закаляването на малките деца, което е изключително важно в най-ранна детска възраст и ако има условия за добро отглеждане, бебетата могат дори да израснат на морето, подчертава д-р Маркова.

В първите дни от лятната почивка трябва да се обърне специално внимание на приспособяването на мъничето към морския климат. Освен климатичните условия не трябва да пренебрегвате и вредите, които слънцето може да нанесе на бебето. Излагането на пряка слънчева светлина да е за кратко и с постепенно увеличаване на времето, а кожата на бебето да се покрива със слънцезащитен лосион, да се ползва само памучно и проветриво облекло в светли тонове, съветва д-р Маркова. Няма никакъв проблем да влизате с бебето във водата, но при условие, че е достигнала поне 25 градуса, подчертава д-р Маркова.

Повечето бебета се радват много на морската вода, но не е изключено и детето ви да плаче и да се страхува от морето по някаква причина. В такъв случай може да ползвате надуваемо басейнче, което да пълните с морска вода и да я затопляте на слънце. Задължително трябва да се пазят очите от солената вода и бебето да се изплакне със сладка след това. Местата, на които вие и вашето бебе се къпете, трябва да бъдат внимателно подбрани, защото могат да възникнат усложнения - обриви, чревни инфекции, възпаление на очите или охлаждане, съветват специалистите. Някои родители предпочитат почивката да бъде в планината.

Според д-р Маркова както морето, така и планината имат своите предимства и недостатъци. За планинския климат трябва да се има предвид, че е по-суров, вечерите са доста студени и времето бързо се променя. Слънчевото изгаряне в планината не е по-малко опасно, отколкото на морето, затова слънцезащитният крем отново е част от грижата за бебето през почивните дни, съветва д-р Маркова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай