Панайотов: Не водим преговори за нови изтребители

Според Панайотов, за да охранява въздушното си пространство, на страната е нужна една ескадрила от14-16 самолета

Панайотов: Не водим преговори за нови изтребители | StandartNews.com

Министърът на отбраната Георги Панайотов отрече служебното правителство и той в частност да води преговори за купуването на още изтребители за ВВС.

"Не водим преговори, нито имаме право да го прави. Само сме изпратили писмо за още информация, за да може парламентът да реши или да не реши България да купи още изтребители. Кога, как и на каква цена да стане това е решение на Народното събрание", отсече той.

Министърът припомни, че два парламента 43-и и 44-и, приеха решения, с които са одобрени Проект за инвестиционен разход (ПИР) за "Придобиване на нов тип боен самолет".

Става въпрос за изтребители F-16 Block 70.

Проектът е един от приоритетните за модернизацията на Въоръжените сили.

Според Панайотов, за да охранява въздушното си пространство, на страната е нужна една ескадрила от14-16 самолета. С половин кон не стана, коментира той.

Утвърденият от парламента проект е за придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация. Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета.

Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от решенията на 43-и и 44-и парламент, за придобиване на общо 16 самолета, Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта.

Затова сега единствено възможният подход е изпращане на писмо-запитване за предоставяне на оферта и едва след получаването на отговора, което би отнело от 6 до 8 месеца, може да бъде подготвен ПИР с детайлни и коректни параметри като: цена, обхват, начин на плащане и размер на вноските, срокове за доставка и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай