Пак вдигат членския внос на лекарите

Пак вдигат членския внос на лекарите  | StandartNews.com
София. Ново предложение за повишаване на членския внос на медиците ще бъде направено на лекарския събор в края на тази седмица. Това става ясно от предлаганите промени в устава на съсловната организация, които са публикувани на сайта й.
На предния слекарски събор отново имаше подобни идеи, но тогава те не бяха приети.
Шест  лева е в момента минималната такса, която плащат докторите, за да получат право да работят у нас. Предложенията на лекарските колегии е тази такса да се повиши на 8 или 10 лева. Според повечето предложения три лева трябва да отиват в управителното тяло на организацията, един лев - за Дома на лекаря, който се строи от години, а останалите пари по регионалните колегии. С членския внос напрактика организацията се издържа, тоест парите основно отиват за заплати и организиране на различни мероприятия, като събора на медиците.  
Лекарите обаче не са единни в икането за повишаването на членския внос. Доказателство е едно предложение на лекар - д-р Чобанова, която иска сегашният размер на таксата да се запази.
Освен че предлагат повишение на членския внос от лекарския съюз отново искат медиците, които не го плащат, да губят членство след три, а не след шест месеца, както е сега. Наказание се предвижда и за колегиите, които не са плащали членски внос над три месеца. Идеята е председателите им да нямат право на глас в Националния съвет на съсловната организация, пише още в предлаганите промени. Също така се тиражира идеята хората на изборни длъжности, каквато  тази на председателя да нямат заплата. В момента това не е така. 
Друга важна промяна, която се предлага, е въвеждането на условие за национално представителна съсловна организация на медиците. Това може да бъде само формация, в която членуват не по-малко от 51% от лекарите, принадлежащи към съответната група, се казва в предлаганите промени на устава на медиците. Също така тези организации трябва да имат актуален регистър за платен членски внос и заверено  копие от Устава на 
сдружението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай