Османи каза кой създава напрежение между Скопие и София

Той ортече да има политически натиск върху работата на смесената българо-македонска историческа комисия

Османи каза кой създава напрежение между Скопие и София | StandartNews.com

Македонският министър на външните работи Буяр Османи посочи "българските провокатори" като причина за напрежението между двете държави.

Османи каза, че "провокациите, които идват от България са от лица, които са деструктивни и за тяхното /българското, бел.ред./ общество". "Те не създават положителен имидж на собствената си държава и общество. Най-добре е да ги игнорираме, да не придаваме такова значение на тези хора", каза още Османи по време на редовния брифинг в Министерството на външните работи в Скопие. Според него, "провокаторите не трябва да бъдат окуражавани, защото по този начин щели да станат по-силни в самата България".

Той каза, че не може да се забрани на членове на Историческата комисия да говорят за нашата /за РСМ, бел.ред./ държава, но не трябва да им се позволява на тези хора да водят хорото". "Мисля, че лека полека ние им отнемаме инициативата, на провокаторите, на тези, които искат лоши отношения... В България няма политическо правителство и това създава трудности, но хората, които провокират и имат териториални претенции действат умишлено, за да използват това за техни политически цели в самата България", каза още той.

Буря Османи отхвърли твърденията, че има политически натиск върху работата на смесената българо-македонска историческа комисия. "Има натиск от страна на обществото върху членовете на комисията, но не и от нас, не и от мен, не и от наша страна, с която те имат договор. Аз лично много рядко общувам с тях, за да няма мое влияние. Аз лично съм им казал: Имате всички възможни условия за работа. Работете, съгласно вашите убеждения", каза още Османи, предава БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай