Обсъждат глобите за кучета без поводи и намордници

Глобите за агресивно куче без намордник скачат десетократно - от 100 лева на 1000 лева

Обсъждат глобите за кучета без поводи и намордници | StandartNews.com

Народното събрание ще обсъди на първо четене промените в Закона за ветеринарномедицинска дейност. С тях драстично се увеличават глобите за стопаните на кучета, разхождащи домашните си любимци без поводи и намордници.

Със законопроекта се въвежда забрана за свободното пускане на кучета. Забраната за тяхното извеждане без повод ще важи за кучета с тегло над пет килограма.

При нарушения глобите за агресивно куче без намордник скачат десетократно - от 100 лева на 1000 лева, а за разхождане на куче без повод с тегло над 5 кг. предвидената глоба е 300 лева. Законопроектът предвижда увеличение и на санкцията  за разхождане на кучета в детски площадки или забранени от общините за това места  на 500 лева.

Изключение от забраната за свободното пускане, както и за извеждане без повод на кучета с тегло над пет килограма, е предвидено за кучета, които се пускат свободно в обособените и обозначени за това места и алеи.

Предложенията на ГЕРБ за промени в Закона за ветеринарномедицинска дейност идват след зачестилите инциденти и трагични случаи на ухапани от кучета хора.

В програмата на парламента са и промените в Закона за водите, с които се изчиства нормативно процедурата с прехвърлянето правото на собственост на язовирите от общините към Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай