Нов щурм към Турция! Тези цени смаяха българите

Коя е причината за атаката към съседите

Нов щурм към Турция! Тези цени смаяха българите | StandartNews.com

Очертава се нов щурм към Турция, свързан с изгоден за нашенци пазар. 

Мебели на три пъти по-ниски цени от Турция поръчват българи от цялата страна. Купуват от завивки до цялостно обзавеждане за стая, разкриха търговци, цитирани от „Телеграф“.

Бусове с нови дивани и гардероби пътуват от южната ни съседка всяка седмица, сподели дама, която предлага обзавеждане за дома от турски фирми. Основно се внасят от Одрин, но има много прекупвачи, които работят и с фирми от Истанбул.

Един от търговците разказа, че предлага продукция на над 50 турски фирми, като освен продукти от по-евтини материали се предлагат и масивни мебели с много високо качество.

Клиентите са много доволни, разкри Цвета Николова, която се занимава с вноса на мебели от години. Тя сподели, че много от поръчките са за София.

В цените, обявени под снимките с мебелите, е включена и доставката. Така например има обзавеждане за хол, спалня и трапезария на цени от 5000-6000 лева. В цената са включени за всекидневната - холна гарнитура, маса, секция и бюфет.

Спалнята пък идва с легло, гардероб, нощни шкафове и тоалетка, а за трапезарията е маса с четири стола, които са в тон с холното обзавеждане. За сравнение за подобна конфигурация у нас трябва да платите поне двойно.

Комплекти с обзавеждане на такива помещения има и по 12 000 лева заедно с доставката, но те са произведени от по-висококачествени материали.

Предлага се и холна секция, която струва 1500 лева от дъб, като има няколко цвята. Масички за кафе три броя струват 119 лева, като се предлагат в различни форми и нюанси. Цените на подобен комплект у нас започват от 250 лева и нагоре.

Някои от моделите, които се предлагат, имитират дизайн на известни производители, като например за гардероб, който наподобява шведска мебелна верига, струва 890 лева. За сравнение за същия артикул у нас ще трябва да платите двойно повече.

Модерна стая за младежи с повдигнато легло, а под него разположени малък гардероб с бюро за хората, които нямат много място в дома си, струва 1150 лева. За сравнение в родните магазини може да се намери такъв продукт, но за 2000 лева. Предлагат се и по-евтини, но често материалът е ПДЧ, който не е много траен.

Търговците предлагат и консултантски услуги. Това включва разходка и оглед по магазините, договаряне на ексклузивни отстъпки от обявените цени и превод от български на турски.

Таксата за услугата се компенсира изцяло от намаленията, които са договорени. Посредникът гарантира, че клиентите ще намерят най-качествените мебели на най-ниска цена.

Мними търговци внасят мебели от Турция без сертификат, които са със завишено съдържание на формалдехид, който е отровен и може да предизвика алергии при някои хора. За това сигнализира изпълнителният директор на Браншовата камара по дървообработване и мебелна промишленост Даниела Петрова.

Причината такава продукция да намира пазар у нас е заради това, че българите търсят евтини мебели. При нас се наблюдава много сериозен скок на нерегламентиран внос на мебели от трети страни. Притеснителното е, че няма гаранция за качеството на тези мебели, а никой не се замисля за това

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай