Николина Ангелкова в “Спасители на плажа”

Ще ни се из­ви­ни ли бран­шът, че пре­ди епи­де­ми­я­та бъл­гар­ски­ят ту­рист бе пер­со­на нон гра­та

Николина Ангелкова в “Спасители на плажа” | StandartNews.com
  • Ще ни се из­ви­ни ли бран­шът, че пре­ди епи­де­ми­я­та бъл­гар­ски­ят ту­рист бе пер­со­на нон гра­та

 

"Хай­де в При­мор­ско, хай­де в Бур­гас - всич­ки­те кръч­ми бач­кат за нас" - спом­ня­те ли си та­зи пе­сен на Ор­хан Му­рад от ран­на­та ера на за­раж­да­не­то на чал­га­та? Мис­ля, че би тряб­ва­ло да ста­не сло­ган на Ми­нис­тер­ство­то на ту­риз­ма, под кой­то та­зи го­ди­на бъл­гар­ски­те ту­рис­ти да бъ­дат мо­би­ли­зи­ра­ни да из­ка­рат по­чив­ка­та си на род­но­то Чер­но­мо­рие. За да спа­сят един сек­тор, за кой­то в ми­на­ли го­ди­ни бъл­гар­ски­ят ту­рист бе­ше ни­що. И кой­то пред­по­чи­та­ше че­ти от пи­я­ни ан­гли­ча­ни да оби­ка­лят от бар на бар и да се на­ли­ват с ев­ти­на вод­ка, за да но­сят "при­хо­ди в бюдже­та". И да про­мо­ти­рат съ­щия бранш с рек­ла­ми ка­то швед­ска­та "Мал­ка си още за Слън­чев бряг".

Сек­тор, кой­то, без да тър­си раз­ре­ше­ния, съ­ба­ря­ше дю­ни и зас­тро­я­ва­ше пър­ви ли­нии. Бран­шът, кой­то бе­то­ни­ра мо­ре­то и съ­жа­ли, че не сме на три та­ки­ва, се­га тряб­ва, за­ва­ли­я­та, да се из­хран­ва с ва­у­че­ри и с мер­ки "60 на 40". Пър­во дър­жа­ва­та опи­та да ни за­я­ви, че до­ри и са­мо ако при­па­рим до гръц­ко­то мо­ре, след то­ва ще тряб­ва да из­ка­ра­ме

14 дни под ка­ран­ти­на

а ра­бо­то­да­те­лят ни ча­ка на ра­бо­та - то­ест да ни за­дъл­жи да по­чи­ва­ме у нас. С пос­лед­но­то ста­но­ви­ще на ЕС за пос­те­пен­но­то от­ва­ря­не на гра­ни­ци­те ве­ро­ят­но ка­ран­ти­на­та ще тряб­ва да от­пад­не, но си­гур­но ще на­ме­рят и дру­ги на­чи­ни да ни на­ка­рат да си ос­та­нем на род­но­то мо­ре - ко­га­то е до тър­се­не на ту­рис­ти, те са хо­ра изоб­ре­та­тел­ни.

Все пак та­ка или ина­че при Д­ДС от 9 на сто, как­во­то им по­да­ри дър­жа­ва­та, всич­ки­те кръч­ми ще бач­кат за нас, са­мо не е си­гур­но как­во точ­но ще ни сер­ви­рат. Ще ни обе­ща­ят ли в "ол ин­клу­зи­ва" кюф­те­та­та от обе­да да не се прев­ръ­щат в "кюф­те­та с до­ма­тен сос" на ве­че­ря? И бя­ла­та ри­ба да не си сме­ня тол­ко­ва ряз­ко име­то, ко­га­то я па­ни­рат. Да при­е­мат тол­ко­ва ту­рис­ти, кол­ко­то е ка­па­ци­те­тът на рес­то­ран­ти­те им, та­ка че хо­ра­та да не ча­кат на из­нер­ве­ни опаш­ки /при то­ва с дис­тан­ция/, за да си нах­ра­нят де­ца­та. Да не сер­ви­рат ал­ко­хол, пред кой­то то­зи с мар­ка­та "Цар Ки­ро" при­ли­ча на де­сет­го­диш­но от­ле­жа­ло уис­ки. Да не си дър­жат фри­зе­ри­те с лед в сви­нар­ни­ци /има­ше и та­къв пре­це­дент/. Да не ни оз­ву­ча­ват с ис­те­рич­ни рап и чал­га рит­ми око­ло ба­сей­ни­те, с ко­е­то са­мо ни го­нят от­там? Да не сме­нят спал­но­то бе­льо на прин­ци­па на зат­во­ри­те - от пър­ва ки­лия във вто­ра, от вто­ра - в тре­та.

Мои поз­на­ти на­пос­ле­дък на ня­кол­ко пъ­ти спо­де­лят, че от гръц­ки­те хо­те­ли и ви­ли, в ко­и­то са по­чи­ва­ли пре­ди,

ве­че им звъ­нят да ги пи­тат имат ли въз­мож­ност да дой­дат та­зи го­ди­на

по кое вре­ме пред­по­чи­тат, имат ли спе­ци­ал­ни же­ла­ния. Гле­дат си биз­не­са хо­ра­та. Тър­ся ня­кой, на ко­го­то му се е оба­дил ня­кой от хо­тел, в кой­то е пре­би­ва­вал, а не ха­зяй­ка­та от час­тна­та квар­ти­ра в По­мо­рие, ко­я­то се чу­ди как да "вър­же" ля­то­то. Вмес­то то­ва дър­жа­ва­та па­ра­ди­ра с въ­веж­да­не на ва­у­че­ри, ко­и­то още ни­кой не е ви­дял и по­ми­ри­сал, не е яс­но кой и на ко­го ще ги да­ва. Су­ма­та сти­га ка­то за лят­на по­чив­ка по вре­ме­то на со­ца, но с нея тряб­ва да из­ка­ра­ме по­не 7 дни в нас­то­я­ще­то, спо­ред за­ми­съ­ла на чи­нов­ни­ци­те. Поч­нах­ме от пред­ло­же­ние за без­плат­ни ча­дъ­ри и шез­лон­ги, стиг­нах­ме до идея за 50 на сто на­ма­ле­ние на це­ни­те им. Мно­го стран­но, ка­то се има пред­вид, че ми­на­ла­та го­ди­на на "Слън­чев бряг" ча­дър и шез­лонг, ко­и­то се зап­ла­щат от­дел­но от па­ке­та за по­чив­ка­та, не пол­зва­ше поч­ти ни­кой, а хо­ра­та си бо­дя­ха ча­дър­че­та­та и си раз­пъ­ва­ха хав­ли­и­те на иви­ца­та из­вън та­зи зо­на.

По­чи­вам все още с удо­вол­ствие на оп­ре­де­ле­ни мес­та в на­ше­то Чер­но­мо­рие, но с та­зи кри­во­раз­бра­на кам­па­ния дър­жа­ва­та ще из­гу­би и мал­ко­то му при­вър­же­ни­ци. За­що­то спа­ся­ва не то­зи, кой­то има нуж­да от спа­ся­ва­не. Не спа­ся­ва ту­риз­ма в дъл­гос­ро­чен план, а прос­то още един се­зон. Все пак "Спа­ся­ва­не­то на да­ве­щи­те се е де­ло на са­ми­те да­ве­щи се", или Илф и Пет­ров не са пра­ви? Не се на­ме­ри въз­мож­ност за сва­ля­не на Д­ДС за хра­ни от пър­ва не­об­хо­ди­мост но да се хра­ним на кръч­ма ве­че яв­но ще е бе­зум­но ев­ти­но.

Впро­чем, рек­ла­ма­та на бъл­гар­ския ту­ри­зъм та­зи го­ди­на тряб­ва­ше да се осъ­щес­тви по съв­сем друг на­чин - на прин­ци­па на ноу-ха­у­то от Ве­лик­ден. Вие са­мо заб­ра­не­те пъ­ту­ва­ни­я­та до бъл­гар­ско­то Чер­но­мо­рие и ще ви­ди­те кол­ко хо­ра ще си на­ме­рят бе­леж­ки, че точ­но през юли и ав­густ ра­бо­тят там. Ва­у­че­ри­те мо­гат да ги раз­да­ват по­ли­ца­и­те на КПП-та­та вмес­то фи­шо­ве за гло­би. А те­ле­ви­зи­и­те мо­гат да си оси­гу­рят род­на вер­сия на "Спа­си­те­ли на пла­жа" - с Ни­ко­ли­на Ан­гел­ко­ва в глав­на­та ро­ля.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай