Не дават българското бебе в Германия на родителите

Майката може да се грижи за датето, но под надзор в социалната служба

Не дават българското бебе в Германия на родителите | StandartNews.com

Седеммесечната Катерина, която беше отнета от социалните служби в Германия, остава извън семейството си. На заседание днес съдът в град Винзен все пак е решил, че майката може да се грижи за детето си, но в социалната служба, под надзор. На бащата е позволено да ги посещава, предаде Нова телевизия. 
Решението по делото не е окончателно. В Германия са в очакване на заключително медицинско становище. От външното ни министерство са осигурили становища и на български лекари. Какво пише в тях не е достъпно за медиите.
„Събраните веществени доказателства не позволяват еднозначно да се вземе решението. Целта е да се формира обективно становище по случая - има ли насилие над дете в семейството, начинът на предизвикване на травмите, евентуално виновно поведение”, обясни завеждащият консулска служба Даниел Данов.
Според адвокатка, която се занимава с международно семейно право, подходът на социалните в Германия е стандартен за Западна Европа.
„Цяла Западна Европа всъщност имат една и съща социална система, в която реагират при случаи и хипотези за деца, поставени в риск. А именно незабавно отнемане на детето от семейството, в случай, че говорим за заплаха за живота на детето”, обясни адвокат Йорданка Бекирска.
Детето беше отнето от семейството след преглед при лекар заради катастрофа. Тогава медици в Германия установили, че момиченцето има стар кръвоизлив в мозъка. Според разказа на майката социалните й обяснили, че такъв кръвоизлив се получава от разтрисане на главата на детето.
„Подходът, който те са използвали по отношение на нашите съграждани, е същият, който използват и към техните съграждани”, смята адвокат Бекирска. И прави паралел с българската система и последния случай от Галиче.
„Имаме българско дете, което на 17 години убива 18-годишно друго дете в България. Всъщност е дете, което е било в риск и е било в риск в продължение на цели 10 години. Къде е нашата социална система в случая? И къде бяха нашите отдели за закрила на детето и какво направиха с детето в риск?”, пита адвокатката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай