Митрополит Гавриил: Вирусът е заради греховете ни

Да използваме времето на Великия пост за особено покаяние и молитва

Митрополит Гавриил: Вирусът е заради греховете ни | StandartNews.com
  • Да използваме времето на Великия пост за особено покаяние и молитва

Пандемията от коронавирус е заради греховете ни. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил в предаването „120 минути” на бТВ.

Църквата никога не е била източник на зараза, там много пъти са се прекратявали епидемии. Трябва да се молим на Бог, заради нашите грехове е допуснато това нещо, каза владиката. И допълни: „Голямо изпитание е за хората, съжаляваме за тези, които ги е постигнала тази епидемия, но си мислим, че трябва да използваме времето на Великия пост за особено покаяние и молитва. Господ, който е допуснал това явление, да ни избави от него и то по-скоро да отмине и да бъдат освободени хората от тази страшна напаст, която е постигнала целия свят”.

„Господ тук, на този свят, не наказва, той се старае да ни спаси и както един родител своите деца не може винаги да ги награждава, някой път трябва с нещо да ги накаже, за да се стреснат да станат по-сериозни, по същия начин и Господ допуска. Погледнете около нас какви неща се случват, много пъти страшни и хората не мислят за това, че това са много пъти грехове, престъпления. Ние говорим за тази напаст, но колко много по-страшни неща има около нас – ние за това не мислим и не мислим колко е страшен грехът, който опустошава човешката душа. Това идва за да ни стресне, да ни покаже, че трябва да поправим себе си, да искаме от Бога прошка и да искаме неговата помощ, защото църквата е преживяла много епидемии и винаги с молитва, покаяние и пост те са преодолявани в църквата", каза митрополит Гавриил.

Негово Високопреосвещенство заяви, че има писмо от Негово Светейшество Патриарх Неофит, което е одобрено от всички митрополити. "В него е дадена насока как да се действа – мерки за хигиена, всичко, което е необходимо да се прави. Но в това писмо не е казано, че трябва да затваряме църквите и, че не трябва да се молим и са служим,  а обратното - с по-голямо усърдие, да се обърнем с молитва към Бога. Спазвайки всички необходими условия за хигиена, ние ги спазваме, но не се отменят службите, защото те са тази духовна сила, която първо дава на човека сила и въодушевление да преодолява трудностите и с тях можем да омилостивим и Господ да ни избави от тази страшна епидемия", обясни владиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай