Неделя,

Митрополит Гавриил: Вирусът е заради греховете ни

От: СТАНДАРТ -
Митрополит Гавриил: Вирусът е заради греховете ни
A
A
A
  • Да използваме времето на Великия пост за особено покаяние и молитва

Пандемията от коронавирус е заради греховете ни. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил в предаването „120 минути” на бТВ.

Църквата никога не е била източник на зараза, там много пъти са се прекратявали епидемии. Трябва да се молим на Бог, заради нашите грехове е допуснато това нещо, каза владиката. И допълни: „Голямо изпитание е за хората, съжаляваме за тези, които ги е постигнала тази епидемия, но си мислим, че трябва да използваме времето на Великия пост за особено покаяние и молитва. Господ, който е допуснал това явление, да ни избави от него и то по-скоро да отмине и да бъдат освободени хората от тази страшна напаст, която е постигнала целия свят”.

„Господ тук, на този свят, не наказва, той се старае да ни спаси и както един родител своите деца не може винаги да ги награждава, някой път трябва с нещо да ги накаже, за да се стреснат да станат по-сериозни, по същия начин и Господ допуска. Погледнете около нас какви неща се случват, много пъти страшни и хората не мислят за това, че това са много пъти грехове, престъпления. Ние говорим за тази напаст, но колко много по-страшни неща има около нас – ние за това не мислим и не мислим колко е страшен грехът, който опустошава човешката душа. Това идва за да ни стресне, да ни покаже, че трябва да поправим себе си, да искаме от Бога прошка и да искаме неговата помощ, защото църквата е преживяла много епидемии и винаги с молитва, покаяние и пост те са преодолявани в църквата", каза митрополит Гавриил.

Негово Високопреосвещенство заяви, че има писмо от Негово Светейшество Патриарх Неофит, което е одобрено от всички митрополити. "В него е дадена насока как да се действа – мерки за хигиена, всичко, което е необходимо да се прави. Но в това писмо не е казано, че трябва да затваряме църквите и, че не трябва да се молим и са служим,  а обратното - с по-голямо усърдие, да се обърнем с молитва към Бога. Спазвайки всички необходими условия за хигиена, ние ги спазваме, но не се отменят службите, защото те са тази духовна сила, която първо дава на човека сила и въодушевление да преодолява трудностите и с тях можем да омилостивим и Господ да ни избави от тази страшна епидемия", обясни владиката.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички