Мисията на “Прегърни ме” е да сбъдва мечти на изоставени деца

Започнахме с творчески работилници в гаражче, сега имаме издадени книги, ателие и галерия, казва Милена Нейкова

Мисията на “Прегърни ме” е да сбъдва мечти на изоставени деца | StandartNews.com
  • Илюстрирахме и довършихме разказа на Георги Господинов "Сляпата Вайша" - тя вече може да гледа в настоящето
  • Започнахме с творчески работилници в гаражче, сега имаме издадени книги, ателие и галерия, казва Милена Нейкова

Милена Нейова е завършила Богословския факултет и е позната като продуцент и писател. През 2005 г. създава ателие "Прегърни ме" с идеята да събира талантливи деца, лишени от родителска грижа и да показва на света творбите им.

 

- Г-жо Нейова, вие сте утвърден журналист, писател и продуцент. Как и кога започна работата Ви с децата?

- Тази година се навършват 16 години, откакто ателие "Прегърни ме" отвори врати за изоставените ни деца. По това време работех като продуцент в предаването "Сеизмограф" на бТВ, а свободното си време бях посветила на доброволчество. Ходех често до Дома за деца, лишени от родителска грижа в село Доганово. Тогава си дадох сметка, че тези спорадични срещи, освен мимолетна радост и дезодорант-подарък, не носят нищо смислено за подкрепата и израстването на тези деца. И започнахме с Калина (един от най-близките ми хора, моделиер-дизайнер) да организираме творчески работилници за децата в гаражче на ул. "Тунджа" в столицата.

 

 

Поръчахме да ни изработят два вертикални стана, наехме учителка, която да покаже на децата как се тъче, Зори пък ги учеше да тъкат на по-малки рамки колани, а с Калина и децата измисляхме и шиехме етно-костюми със съвременно звучене. Това бяха първите срещи. Учехме децата на шивачество и тъкачество. Въоръжени с обич, търпение и доверие.

- Разкажете ни за културната дейност на "Прегърни ме", какви проекти осъществихте през последните години?

- През годините добавяхме нови и нови дейности - срещи, посветени на професията журналист, на изобразителното и приложно изкуство, театрални работилници и кино срещи, занимания по творческо писане и илюстрация на текст,  десетки творчески ваканции.

Имаме издадени книги с илюстрации на децата - "Снежната кралица" на Андерсен, "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, книжка със звуков файл и радиопиеса по "Малкия принц", в която участват седем от нашите деца и актьора Рашко Младенов, четири книги с истории, които децата сами са измислили и нарисували.На 5 декември 2019 г. отворихме галерия, която носи същото име "Прегърни ме". Открихме с изложба "Сляпата Вайша" - рисунки на децата по едноименния разказ на Георги Господинов. Бях се свързала половин година преди това, за да го попитам дали би се съгласил децата дадопишат историята, пък ако се получи, ще му мислим. Георги много хареса и идеята, и реализацията, дори написа няколко изречения, които са нашият увод в ръчно правената книга, която издадохме."Ако на този свят чудото още е възможно, то може да бъде направено само от деца. Децата от ателие "Прегърни ме" са прочели, нарисували и довършили една моя история, която стои недовършена от години. Казва се "Сляпата Вайша". На тази история й се случиха много чудеса  през годините, но едно от най-хубавите е, когато видях тези рисунки и особено края на историята. Сляпата Вайша вече може да гледа и с двете си очи в настоящето, защото е открила нещо много хубаво и просто, няма да издам какво. Благодаря на тези деца, които успяха да съберат очите й.Ваш Георги"

- Как провеждахте дейността си в условията на Ковид? Как стигахте до децата?

- Онлайн. Всяка седмица, вместо да се прегърнем на живо, се виждахме през видео чатове, измисляхме различни творчески задачи, които да са интересни за децата. Сега се сещам, че едно от най-любимите занимания беше да измислят история по снимка. Или пък да пишат приказка, като имат зададени например: три глагола, няколко прилагателни и две имена. Получиха се интересни текстове, все се каня да ги дам на приятели-писатели, да преценим дали може да се селектират, редактират и съберат в книжка.

- Какво прави ателие "Прегърни ме" през лятото?

- Ваканцияяяя! На морееее! Толкова дългоочаквана, толкова радост, прегръдки и обич!  Тук е мястото да благодарим на г-жа Маринела Арабаджиева, която от четири години (миналата пропуснахме поради Ковид епидемията) ни приема абсолютно безвъзмездно цялата наша голяма група от деца и техните придружители, екипа актьори, художници, писатели, журналисти. Та тази година бяхме десет дни на творческа ваканция в Слънчев бряг в хотел "Чайка Бийч Ризорт". Обикновено преди обяда провеждаме творческите ателиета.

Първите четири дни четохме и илюстрирахме приказката на Валери Петров "Копче за сън", която вече подготвяме за печат. Следващите дни посветихме на ангелската тема - рисувахме, съчинявахме истории и пишехме стихове, направихме прелестни подводни фотографииЕ Сега ще трябва да подредим и календара за 2022 г., който нашите "фенове" чакат с нетърпение.  

- Коя от десетките истории на прекрасните ви деца бихте разказали накратко, за да вдъхновим читателите си?

- Историята на дете, което на десет години е отнето от майката и прекрачва за първи път училищния праг. Тогава се запознахме. За него всички художници, които идваха в ателието, бяха категорични, че има безспорен талант. След години кандидатства и завърши в Националното училище за изящни изкуства. И което е по-важно за мен, днес той е сред най-близките ми приятели, млад, талантлив и почтен човек.

- Кога е бил най-трудният и тежък момент за работата ви? Какво ви помогна и ви накара да продължите?

- Няма спомен за някакво драматично събитие. Обикновено трудностите са били (и са) свързани с финансирането. Години наред оцелявахме с дарения от приятели, ходехме по ръба на релефа, наложи се дори един път да затворим. Но среща с приятел ни отведе до вратите на католически център "Ронкали", където ни приютиха. А това, което винаги ни е карало да продължим напред, са децата - да знаят, че има врата, която винаги е отворена за тях.

- За какво мечтаят вашите деца? Какво да очакваме от Вас? Имате много популярни приятели и поддръжници във всякакви среди - как човек, желаещ да се включи и подкрепи дейността Ви, може да стигне до Вас?

- Мечтите на детето са много и най-разнообразни - днес да има телефон, утре да се върне при родителите си, по Коледа да отиде на ваканция, като порасне да стане художник, например. И ние отговаряме на техните нужди-желания-мечти както можем и преценим.Иначе  лесно можем да бъдем намерени. Галерията и Ателието се намират в София, на ул. "Г. С. Раковски" № 63, обикновено работим четвъртък, петък и събота от 11 до 18 ч., а срещите с децата се провеждат пак там, но през почивните дни, защото трябва да се ходи и на училище, нали?!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай