Мисия "Спаси живот"

Мисия "Спаси живот" | StandartNews.com

Всеки здрав българин между 18 и 65 г. може да дари кръв

Има нужда от масирана кампания в цялата страна, признава д-р Николай Андреев

Искате да спасите живот? Ако сте здрав човек между 18 и 65 г., можете да го направите още утре - като дарите кръв. За мъжете не е проблем да спасят болен в нужда и 5 пъти годишно. При жените максимумът на кръводаряванията е 4 пъти за 12 месеца. Важно условие е доброволците да са с хемоглобин в нормата - над 125 г/л за жените и над 135 г/л за мъжете.
За жалост, малцина българи се престрашават да станат герои. Причината - робуват на предразсъдъци и митове, защото липсва информация, признава д-р Николай Андреев, директор на Националния център по хематология и трансфузиология. В момента около 170 хиляди българи годишно даряват кръв, а за да се доближим до евростандартите,

трябва да станат поне 185 000

В същото време над 300 000 нашенци годишно имат нужда от преливане. Това са както жертви на катастрофи, така и оперирани пациенти - сред които и много родилки, както и хора с тежки хематологични заболявания като таласемия.
За да се обърне статистиката, която в момента е печална - 27% даряват доброволно, а 73% по принуда, заради свой близък в беда, от Националния център по хематология и трансфузиология искат да направят по-масирана кампания в цялата страна. "Имаме нужда от цялостна агитация, от пропаганда", признава директорът му д-р Николай Андреев.

Искаме и автобус

Например в Родопите - във Велинград, Доспат или Девин, има много хора, които никога в живота си не са дарявали кръв и не знаят, че могат да помогнат", признава специалистът. "А нямаме ли дарители, нищо не правим. Аз не произвеждам кръв, колегите в кръвните центрове не произвеждат кръв. Това е единствената медицинска дисциплина, при която докторът трябва да се моли на хората", казва не на шега д-р Андреев. И признава, че дарителите стават все по-дефицитни и в Западна Европа - по простата причина, че населението застарява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай