Ще се разминем с втори пик на заразата

Това каза д-р Александър Симидчиев

Ще се разминем с втори пик на заразата | StandartNews.com

Малко вероятно е да имаме втори пик на заразата. Нивото на заразяване с коронавирус зависи изцяло от хората, а преболедувалите изграждат траен имунитет. Много малка част от тях боледуват повторно. Основното нещо, което движи пандемичния процес, е поведението ни, а не самият вирус. Дали огнищата на зараза ще угаснат, или ще продължат да тлеят - зависи само от нас.

Това заяви пред Нова тв д-р Александър Симидчиев.

А спазването на мерките не е трудно - миене на ръце, социално дистанциране и носене на маска в закрити помещения са някои от най-добрите начини да се предпазим.

"По лични впечатления около 30% от хората спазват мерките изключително стриктно. Други 30% го правят, но след леко подсещане. Има и 15-20%, които твърдо отказват да спазват мерки и смятат, че вирус няма.

Това е интересно и същевременно жалко, защото тези хора могат да дойдат във всяка една болница, където лекуваме болни от коронавирус и да видят реалната ситуация", казва д-р Симидчиев.

Специалистът добави, че вирусът оставя трайни изменения в белия дроб. "Остават фибрози и съдови изменения, които не могат да бъдат изчистени дори дълго време след преболедуване", казва той.

Той каза, че предстои да видим дали вирусът ще приеме хода на обикновена настинка само на определени места в света, или ще бъде нещо пандемично, като грипа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай