Магурата пази шумерско познание?

Най-старите рисунки в пещерата са на около 42 000 години

Магурата пази шумерско познание? | StandartNews.com
  • Най-старите рисунки в пещерата са на около 42 000 години
  • Това е най-старото известно име на Ноевия ковчег, на шумерски означава "голям кораб"

Възможно ли е в пещерата Магурата да се пази шумерско познание? Такова предположение прави Кирил Кирилов, заместник-председател на Археологическо дружество Белоградчик и дългогодишен изследовател на пещерата Магура и Белоградчишките скали, а статията е публикувана в novotopoznanie.com.

Според него рисунките в Магура са много по-стари от Шумер. Събраните данни показват, че по-старите рисунки са на около 42 000 години - става въпрос за около 120, а по новите са на около 14 000 години - около 600 рисунки. Според официалните оценки от миналата година на испански екип, рисунките са на около 9 000 години, а Шумер възниква преди около 6 000 години.Интересно е, че произходът на името Магура е с корени от шумерския език - само чрез него се получават смислени обяснения, които отговарят на същността на пещерата.

Пещерата Магура е преднамерено избрана и допълнително устроена като дълготрайно хранилище на познания. След това е използвана като школа и от нея са разпространявани познания по цялото земно кълбо. От нея възникват Богомилството, Християнството, Будизма, Тантра, алхимията и поне десетина азбуки.

Числовата система на Древен Египет е точен аналог на числовите записи от Магура. Чрез тази дейност името се разпространява навсякъде по света. Първите знания, записани в Магура, са от епохата Дева преди около 40 000 - 43 000 години.

Следва втори запис, който завършва цялостната конструкция на познанието - 26 000 години по-късно, отново в епохата Дева. А самите рисунки показват, че Богинята-Майка е Великият Учител и не посочват никакъв друг източник на познанията.

Ако тази теория е вярна, то България разполага на територията си с единственото в света записано слово на Богинята-Майка, а потенциалните възможности от това са безкрайни.

  • Разпространението на името Магура по света

В света има 2 400 "магури", като на 200 места името се изписва точно Магура, а на останалите - Мапура, Масура, Махура, Магора, Могора  - все близки производни.

Но най-голямата концентрация е на Балканите и то по Дунавската равнина. На отдалечените места народите нямат думата магура, нито думи с нейния корен.Следователно, думата "магура" не е тамошна по произход, а е внесена от някъде. Освен това, когато Магура не се отнася за населени места, из целия свят с това име са кръстени хълмове, пещери и извираща вода - езера, потоци, реки, оазиси.

Това значи, че при името Магура по света има стриктно придържане към някакъв вид обекти, а това говори за един източник на разпространение на името, по чийто модел се е възприемал смисъла на името.В целия световен списък от Магури има само една, която отговаря и на трите характеристики - пещерата Магура в България. Тя се намира на хълм, пещера е и от нея води началото си близкото Рабишко езеро.

На отдалечени територии има божества с подобно име и със същите характеристики - богинята Мъ-Гу в Китай или Маго в Южна Корея, които са свързани с пещерите, с прилепите, с плодородието, дават познания на адептите и на които най-важният храм е на брега на свещено езеро.Или пък човекът-гущер Магуар (Магуор) в Източна Австралия, който живее в пещерите и излиза да помага на хората при бедствия - точен аналог на местни легенди за змея от Магура.

Две археологически проучвания от 1975 и 2012 година установяват, че пещерата Магура е обитавана почти без прекъсване от преди около 50 000 години до съвремието ни. Хората са обитавали само първата зала до входа, а рисунките са в галерия, намираща се на 300 метра навътре в пещерата.

Достъпът до тази галерия е бил труден, защото тя е единственото място, където не са намирани кости от животни.Следователно те не са успявали да влизат там, докато техни останки са откривани из цялата  пещера.

Влизането толкова навътре в пещерата и още повече в тази галерия са били опасни и смъртоносни начинания, които показват, че хората са отивали там да рисуват не какво да е, а важни според тях неща.

В тази галерия под формата на рисунки са представени знанията на хората от онези времена. По-късно там са ходили други, за да се учат на записаното.

  • Символът на Богинята-Майка

Самото име на пещерата потвърждава тази теза.Масово се приема, че името Магура произлиза от румънския език, където така са кръстени множество хълмове. Думата "магура" няма корени в румънския, обаче има производни. Това показва, че е внесена в румънския от някъде. След търсене на корени все по-назад и по-назад във времето, се стигна до задоволително обяснение чрез думи от шумерския език.

Магур е най-старото известно име на Ноевия ковчег и то идва от шумерския, където означава "голям кораб". Ноевият ковчег е символ на преживяването на катаклизъм, а рисунките в Магурата може да са опит за спасяването на познания.

Умма е шумерската богиня на ума, а само Ма е името на Богинята-Майка. Гур пък значи род, потомство. Тогава Ма-Гур значи потомството, децата на Богинята-Майка или това е просветленото човечество, защото в миналото се считало, че всички знания и умения произхождат от Богинята-Майка.Уру значи място, град, селище. Имената на едни от най-старите градове са Ур, Урук, Нипур и Шурупак. Маг от древния персийски значи умел, обучен човек. Маг-Ур следва да значи средището на посветените или школата.

В пещера в долината Ач в Германия е намерена плочица от слонова кост, която е датирана на възраст 32 500 - 38 000 години.На плочицата е налично изображение, което е напълно идентично с голяма част от рисунките от Магура. За плочицата е установено, че е пренесена в Западна Европа с миграцията на кроманьонците, т.е. от изток.

Щом изображението на нея е създадено, то значи, че моделът вече е съществувал. А пък на изток от територията на Германия се намират Балканите, където се е и Магура.Религията, именована като Европейски анимизъм, е всъщност култ към плодородието или култа към Богинята-Майка. Тя е датирана отпреди 42 000 години и за неин символ е "танцуващата жена". Този символ съставлява над 30% от рисунките в Магура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай