Лудо време през новата седмица! Връща ли се снегът?

Средиземноморски циклон минава през България

Лудо време през новата седмица! Връща ли се снегът? | StandartNews.com

Лудо време ни очаква през новата седмица, пишат Meteo Balkans.

През следващите 7 дни ще има по-често променлива облачност, но ще остане топло. Нови валежи от дъжд се очакват на места във вторник, четвъртък и към края на седмицата, като са възможни и гръмотевични бури, предупреждават метеоролозите.

В понеделник в страната ще преобладава слънчево време. Повече облаци се очакват в следобедните часове, когато облачността от югозапад ще се увеличи, но ще е предимно средна и висока и валежи не се очакват.

Максималните температури ще се понижат и ще са в широки граници - между 13° и 21°С. Най-високи ще са градусите в Югозападна България и Горнотракийската низина – до 22°С, а най-ниски ще се задържат  температурите по Черноморието – до 13-14°С. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад.

През нощта срещу вторник от югозапад ще започне увеличение на облачността, която ще е предимно средна и висока, но валежи не се очакват. Минималните температури в страната ще са между 3° и 9°, а максималните - между 16° и 21°, като по-високи ще са в Северозападна  България  до 22°-23°. По-ниски ще се задържат градусите по Черноморието – до едва 12-14°С. През деня ще е предимно облачно и на много места в планинските райони ще паднат краткотрайни валежи, придружени и от гръмотевици. Вятърът ще е слаб от югозапад. Следобед облачността от северозапад постепенно ще намалява. 

Стабилизиране на времето се очаква в сряда и четвъртък.

До вечерта и през нощта срещу сряда облачността в страната ще се разкъсва и ще намалява. И през двата дни времето ще е с разкъсана облачност, като в четвъртък вероятността за следобедни валежи и гръмотевично бури е най-голяма. 

Вятърът ще е умерен от югозапад и температурите ще се повишават. Максималните в по-голямата част от страната ще са между 22° и 27°.

Към края на седмицата Българя се очаква да попада в източната периферия на приближаващ се средиземноморски циклон, което ще доведе до по-голяма нестабилност и валежи от дъжд. 

В петък на много места в следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност. Очакваме проливни валежи и гръмотевични бури. Повишава се рискът и от дребна градушка. По-късно през деня и през нощта срещу събота югозападният вятър ще отслабне, но очакваме валежите да обхванат и по-голямата част от страната. 

По-значителни валежи са вероятни в събота, според прогнозите предимно в Югозападна и Централна България. Температурите в страната ще се понижават, а привечер и срещу неделя по високите полета от Западна България дъждът може да премине в мокър сняг

В неделя температурите се очаква да се понижат още и максималните да не надхвърлят 13-15°. Вятърът ще е слаб до умерен и ще се ориентира от запад. Облачността ще е променлива, все още на отделни места ще има слаби валежи от дъжд.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай