Куп нарушения в търговията с горива

Експертите са проверявали нормите за съдържание на олово, сяра и други вредни вещества

Куп нарушения в търговията с горива | StandartNews.com

Десетки нарушения  са открити при проверки на бензиностанциите, извършени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Експертите са проверявали  нормите за съдържание на олово, сяра и други вредни вещества (замърсители) в горивата. Проверката бе поискана от прокуратурата.

Проверени са 243 обекта, от които 239 бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 3 данъчни складове.

Извършените проверки са планови, с вземане на проби - 230, от които 40 са завършили с доклад; съвместни проверки с МВР - 12, от които 1 с завършила с доклад. Извършена е и една по сигнал на граждани.

Взети са 371 бр. проби от течни горива, 128 бр. от  автомобилен бензин А-95Н, 3 бр. от автомобилен бензин А-100Н, 212 бр. от горива за дизелови двигатели  и 28 бр. от други горива ( гориво за извънпътна техника и трактори, гориво за промишлени и комунални цели, котелно гориво средно).

Установени са 10  несъответствия с изискванията на нормативната уредба. В резултатите от доклада на ДАМТН пише още, че са регистрирани 8 бр. или 2,16 % несъответствия с изискванията за качество - от взетите и изпитани проби. Установени са несъответствия с изискванията за съдържание на биокомнонент - 2 бр, - 0,5 %, от взетите и изпитани проби.

В резултат на проверките са наложени 15 принудителни административни мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай