Кристо продаде "Опакованият Райхстаг"

Скица на "Плаващите кейове"

Кристо продаде "Опакованият Райхстаг" | StandartNews.com

Софийската градска галерия показва през есента литографии на световния художник от Габрово

Авангардистът се раздели със скиците и макета на един от най-известните си проекти - те вече са собственост на кметството в Берлин

Христо Явашев навърши 80 на 13 юни, но цялата година на различни места по света отбелязват юбилея на художника, роден в Габрово. Софийската градска галерия подготвя респектираща изложба на артиста за септември. Неин главен консултант вероятно ще бъде племенникът Владимир Явашев. Стефан, един от двамата братя на Кристо, неотдавна се видя с него в Италия, където фамилията поля 80-те. Ето какво разказа той пред "Стандарт". "Експозицията в София ще бъде с литографии, които ще пристигнат от Базел. Кристо има две огромни депа, където пази работите си - в Америка и в Швейцария. Той обаче едва ли ще дойде в България. Неговата основна грижа сега е проектът "Плаващите кейове" - на езерото Изео в Ломбардия. Затова се събрахме там за юбилея му - много е зает. Другата новина е, че неотдавна той продаде всички скици и макета на проекта "Опакованият райхстаг" на Берлин."

Неотдавна в Прага имаше изложба "Христо и Жан-Клод". Българският културен институт там представи копия на шест учебни етюда, правени в Академията в София, и 23 отпечатъка на рисунки, колажи и фотоси на някои от най-известните общи опаковъчни проекти на прочутата двойка. Всичките са собственост на НХА, която през 2005 г. се сдоби с дарени и подписани от художника постери и други материали от различните арт изяви на семейството по света.

Както вече се разчу, през юни на 2016-а Кристо ще позлати езерото Изео, като опъне три километра жълти пътеки - те ще свържат два от островите със сушата. С помощта на 70 хиляди квадратни метра тъкан артистът ще изобрази виждането си за съчетание между изкуство и природа. Посетителите ще се разхождат по покритите пътеки, които във водата ще са подпрени върху 200 хиляди твърди полиетиленови кубове. Плаващите пътеки ще продължат и по улиците на Монте Изола, най-големия италиански остров в езеро, ще заобиколят по-малкия, Сан Паоло, и ще продължат до Сулцано. Инсталацията ще остане 16 дена на езерото Изео, след което ще бъде демонтирана и рециклирана. Кристо е набрал 10 милиона евро за изграждането й от продажба на свои творби, но окончателните разходи вероятно ще бъдат повече. "Плаващите кейове" ще са първата голяма инсталация на художника след "Портите" в Ню Йорк от 2005 г. и след смъртта на Жан-Клод през 2009-та. Проектът напомня на "Обградените острови" от 1983-а - тогава семейството използва розов полипропилен, за да обгради 11 къса земя в залива Бискейн, Маями.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай