Кристалина Георгиева удостоена с "Доктор хонорис кауза"

Званието е заради заслугите ѝ в областта на международното сътрудничество и хуманитарната помощ

Кристалина Георгиева удостоена с "Доктор хонорис кауза" | StandartNews.com

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева получи звание на Американския университет в България - „Доктор хонорис кауза“.

Отличието е заради заслугите ѝ в областта на международното сътрудничество и хуманитарната помощ. На церемонията в Благоевград Георгиева коментира и световната икономическа обстановка.

Георгиева получи званието от ректора на Американския университет в България. „Церемонията беше много трогателна и за мен има специално значение, защото моята дъщеря е завършила в този университет. Сега и двете можем да кажем, че ние сме свързани с университета, който направи много през последните 30 години за това да изгради нов подход към висшето образование в страната и да подготви кадри за бизнеса и управлението, от каквито ние имаме нужда”, заяви Георгиева, цитирана от Нова.

Извън церемонията тя посочи ваксинирането като шанс да се даде тласък за икономически растеж. „Има връзка между равнището на ваксиниране и способността на икономиката да работи на по-високи обороти, защото най-сериозният фактор да има натиск на цените нагоре е това, че хората и бизнесът имат много пари от подкрепата, която получават, а прекъсването на производството води до недостатък на стоки”, коментира Кристалина Георгиева.

Тя уточни, че България е получила от специалните права за тираж на Международния валутен фонд средства в еквивалент на 1 милиард и 300 милиона долара. Според нея България е в много добра макроикономическа позиция и това дава на страната ни правото свободно да оперира с правата за тираж. „Затова България може да си позволи да ги сложи в резервите си, така че те да бъдат още една допълнителна гаранция и да правят емитирането на български дълг по-евтино”, допълни Георгиева.

България може да използва специалните права за тираж когато поиска и за каквото поиска, каза още Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай