Кой е нашенецът, който прекъсна Путин

Атанас Стефанов си обича профекторите от години

Кой е нашенецът, който прекъсна Путин | StandartNews.com

Българин успя да внесе хаос на годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин. Докато бяха дали думата на журналистка от Беларус, той стана и започна да крещи, че има подарък за него и трябва да му го даде. 

"Ние много ви обичаме в България, Путин, носим ви подарък, с който да засвидетелстваме това", викаше мъжът на полуруски - полубългарски. Заради настъпилият хаос, пресконференцията беше прекъсната. През това време българинът продължи да размахва икона и българското знаме в ръката си. Видимо неприятно изненадан,  Путин се намръщи и изчака редът в залата по време на пресконференцията да бъде възстановен. 

Въпросният мъж се оказа Атанас Стефанов, който е зам. председател на сдружението "Приятели на Русия и православния свят", а е влязъл на пресконференцията с помощта на акредитация от "Медия мост", уредена от журналиста Борис Анзов, пише БЛИЦ.

Това не е първият път, в който Стефанов приковава вниманието върху себе си и семейството си.
При встъпването в длъжност на Румен Радев като държавен глава, 9-годишният му син - Александър, се приближи до новия президент, подаде му картина и му прошепна нещо. После гордият баща се появи по медиите и разказа, че картината била рисувана специално за Радев по идея на малчугана, който месеци преди това бил в Копривщица, купил си една чинийка на Васил Левски с надписа "Дела са важни, а не думи!" и докато я гледал вкъщи, решил да подари на генерала специална картина с Васил Левски. Нещо повече. Когато настъпил този момент, детето приближило Радев и му казало: "Г-н президент, връчвам ви тази картина на Левски и да следвате заветите му за чиста и свята република!"
Малко по-късно се оказа, че детето е социализирано още от най-ранна възраст. Само на 3 години същият Александър подарил книжка Цар лъв и един старинен часовник на тогавшния патриарх Максим.

Баща му - Атанас, също обича камерите. Беше главно действащо лице на последния русофилски събор на язовир Копринка, а малко преди това влезе под светлините на прожекторите на икономическия форум в Санкт Петербург, където не е ясно по чия покана е бил, но се снима обилно с председателя на управителния съвет на Сбербанк Герман Греф, който Стефанов наричаше "най-влиятелният човек на Русия в сферата на финансите". 
Както стана ясно от репортажите, които сам излъчваше, двамата обсъждали теми, свързани с икономиката на Русия и възможностите България да възвърне някой от традиционните си пазари там. 

Атанас Стефанов, представящ се като специален посланик на Булпрес, за да предава от Санкт Петербург, дори обяви, че поел отговорност пред банкера да говори с представители на едрия и среден бизнес у нас и за възможностите за двустранно сътрудничество.
Подобно недоумение предизвикаха и съобщения от руски медии, че заместник-председател на „Приятели на Русия и православен свят“ Стефанов поканил „от името на българския народ” говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова да даде брифинг в България. И то точно в разгара на дипломатическите скандали.

Години наред Путин не ни споменяваше в многочасовите си годишни пресконференции. След днешната, меко казано куриозна случка, тази негова традиция сигурно ще се затвърди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай