Композиторът Димитър Янев издъхна на 84 г.

Композиторът Димитър Янев издъхна на 84 г. | StandartNews.com

Благоевград. Известният благоевградски композитор Димитър Янев издъхна в четвъртък на 84-годишна възраст. Една от двете му дъщери го открила мъртъв в семейната вила в симитлийското с. Градево, където творецът живееше от дълги години.

Той не дочака нито 85-ия си рожден ден, които трябваше да е на 6 октомври, нито честването на 40-та годишнина от написването на химна „Пирин е голема планина". Песента е създадена в чест на футболния отбор на „Пирин" при влизането му през 1973 година в „А"-група. Янев бе любимият композитор на Тодор Живков – Тато.

Написал е десетки авторски песни, сред които популярните „Засвирете, мури, мури от Пирина" и „Стар мерак", считани и досега за народни. Любимата му песен приживе обаче бе „Имала майка едно ми чедо", чийто текст и мелодия написал в края на 60-те г. на миналия век в чест на най-известния партизанин в Пиринския край Никола Парапунов. Отличен е с титлите „заслужил деец на културата", "народен деец на културата и изкуството", както и с трите степени на орден "Кирил и Методий".

Изказваме съболезнования на близките на композитора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай