Колко време ще спестим на летищата при въздушния Шенген

Удря часът на малките аеропортове

Колко време ще спестим на летищата при въздушния Шенген | StandartNews.com

Българите ще пътуват свободно в Европа по въздух след по-малко от три месеца. На 31 март проверките на лични карти и паспорти у нас ще отпаднат, когато летим за страните в Шенген. С колко ще се съкрати чакането по опашките?

„Ако го няма паспортният контрол, ще е една идея по-бързо“, категоричен е Александър Кръстев.

Според често пътуващите хора понякога проверката на документите отнема от 30 минути до час.

„Огромни опашки има – това много ни затруднява, губим много време. Не всеки път успяваме да преценим, случвало се е дори да изпуснем полет“, обяснява Гундер Снаглис.

На 31 март тази година това се променя – когато пътуваме към и от друга страна членка на Шенген няма да ни проверяват личните карти.

„На летището това, което ще се наложи единствено да преминете, е проверката за сигурност, т.е. на багажа ви – дали пренасяте опасни предмети. Но няма да е необходимо да ви се извършва гранична проверка с предоставянето на лична карта или паспорт“, обяснява комисар Радослав Кулеков, зам.-директор на ГД „Гранична полиция“.

Бизнесът вижда възможност за развитие на регионите. У нас има около 15 малки летища, които не се използват масово, защото нямат граничен контрол. С влизането ни в Шенген по въздух частни самолети ще могат да излитат директно за европейските страни от тези малки писти.

„Например от летището в Приморско – там имаме малко летище. Оттам можем да отидем директно в Гърция. Пистите в Балчик, Русе и Горна Оряховица в момента се възстановяват. Лесново – тука до София, също работи. Това спестява пари и време за бизнеса“, категоричен е  Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия.

Паспортните проверки ще отпаднат и на пристанищата във Варна и Бургас, пише БТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай