КНСБ хареса бюджета: Щедър е!

Не е предизборен, а за хората, каза синдикалистът

КНСБ хареса бюджета: Щедър е! | StandartNews.com

КНСБ хареса бюджета за 2021 г. Щедър е, каза президентът на синдиката Пламен Димитров в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3. За разлика от редица икономисти, които определиха разчетите като предизборни, а харчовете огромни и на калпак, синдикалистът смята, че бюджетът не е предизборен, а за хората.

Димитров прогнозира, че дефицитът ще се финансира със заеми. За пенсиите, той отбеляза, че ако се следва швейцарското правило, минималната пенсия не би прескочила прага на бедност, защото той расте със същата стъпка. Поради тази причина е добре, че минималната пенсия е фиксирана на доста по-висока стойност от досега.

Според КНСБ се върви към попълване на пенсионния фонд 2/3 от вноски и 1/3 от бюджета. Димитров припомни, че само преди 6-7 години едва 40% от фонда се е попълвал от вноски. По отношение на МРЗ, Пламен Димитров припомни, че се очаква директива на ЕК за минималните работни заплати, като ще се иска минималната работна заплата да е 60% от средната за страната. Той прогнозира, че трябват 1 милиард лева допълнително, за да се продължи мярката 60/40 и през следващата година. Това се оказа работеща мярка по неговите думи. Мнението му е, че бюджетът за следващата година не е предизборен, а в полза на хората.

Всичко което пречи на икономиката, трябва много внимателно да се преценява. Местните щабове трябва да преценяват в зависимост от степента на заразата. Области в червената зона е нормално да затварят нощни заведения, каза президентът на КНСБ по повод усложняващата си епидемиологична обстановка у нас.Той изрази надежда това да доведе до положителни резултати.

"Положението е експоненциално тревожно. Не можем да се опазим изцяло, но трябва да бъдат намерени допълнителни средства.", категоричен бе Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай