Храна за шампиони! "Ел Би Булгарикум" прави нещо невиждано

Държавната млекопреработвателна компания ще разработи нова формула на функционална храна специално за спортисти

Храна за шампиони! "Ел Би Булгарикум" прави нещо невиждано | StandartNews.com

На среща, състояла се на 19 юни в Центъра за научноизследователска и развойна дейност към компанията, изпълнителният директор Владимир Русев и генералният секретар на БОК г-н Белчо Горанов подписаха споразумение, по силата на което едновременно ще се подпомогнат българските олимпийски състезатели и ще се работи за утвърждаване на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД като първокласен производител освен на традиционните млечни продукти, но и на висококачестени фунционални храни, и пробиотици. 

„В сътрудничество си с БОК, бихме искали от една страна да подкрепим българските олимпийци, които пък налагат тенденциите за спортуване и водене на здравословен начин на живот сред подрастващите, от друга страна, чрез превличане на лица от спортния свят, да представим нашите висококачествени разработки за активно спортуващи. Нашата гама пробиотици, функционални храни и хранителни добавки са произведени със специално подбрани пробиотични щамове от колекцията на „Ел Би Булгарикум“, преминали необходимите клинични изпитвания и съответно патентовани.“, заяви Русев.

Държавната млекопреработвателна компания Ел Би Булгарикум разполага с модерен и съвременно оборудван Научноизследователски център. В него, висококвалифициран екип от научни работници с богат опит и научни трудове в областта на микробиологията, молекулярната биология, днк анализи и биохимията са разработили рецептури за функционални храни с балансирано съдържание на хранителни и биологичноактивни вещества от млечен и растителен произход. Те представляват естествени, получени на млечна основа, стимулиращи организма продукти, подобряващи функционалните му възможности, които осигуряват бързо и пълноценно   възстановяване на спортистите след продължителни тренировки и подобряващи работоспособността им по време на състезание.

На срещата присъстваха и търговският директор г-жа Даниела Христова, ръководителите на лаборатории д-р Калинка Балтова, д-р Золтан Уршев, проф. Жечко Димитров.

Проф. „Жечко Димитров увери г-н Белчо Горанов в качествата на продуктите на Ел Би:

 „Разработили сме оптимизирана пробиотична формула от пет специално селектирани пробиотични щама, с богат комплекс от здравословни свойства. Продуктът подобрява баланса в интестиналния микробиом, потиска нежеланите микроорганизми и притежава силен имуностимулиращ ефект, както и антиоксидантен ефект за забавяне на процесите на клетъчното стареене. Ефектите на включените в пробиотичния препарат щамове са доказани чрез клинични изпитвания. Те и техните здравословни свойства са патентовани в множество международни патентни ведомства.“

На срещата бе акцентирано и върху предстоящо тясно сътрудничество на научния екип на „Ел Би БУлгарикум“ ЕАД със спортни лекари за целите на разработването на обогатени формули, специално за нуждите на олимпийските ни състезатели.

Някои от продуктите, които ще подпомагат подготовката и възстановяването на най-добрите спортисти на България ще бъдат достъпни и на широкия пазар.

От държавната компания поясняват, че ежедневният прием на продуктите осигурява над милиард полезни микроорганизми, които благоприятстват за правилното функциониране на стомашночревната микрофлора, имунната система на организма, обмяната на липидния метаболизъм и спомага за бързото и пълноценно възстановяване на организма след продължителни и умерени натоварвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай