Каузата ни е запазване на живота на пътя

Каузата ни е запазване на живота на пътя | StandartNews.com

Калина Крумова,
национален координатор на
фондация "Безопасни улици от Валя"

- Г-жо Крумова, разкажете повече за новата ви инициатива "Един път живот"?
- Заедно с любими до сърцето ми хора, мои учители в живота, приятели, погледнахме творчески върху живота в пътищата ни и пътищата в живота ни. Някои от тях показват за първи път във фотосесията за благотворителния календар децата и семействата си, стават посланици на битката ни за живот на пътя. Цената на календара е символична - 10 лв. Хорхе Букай за първи път участва в такъв проект у нас. Щом тези личности могат да се обединят за каузата, ние ли да не можем да го направим?! Печалбата от продажбите ще отиде за освежаване на стари и изглаждане на нови пешеходни пътеки, площадки за детска пътна безопасност.
- Неотдавна ви обявиха за "Ангела на почернените майки". Разкажете повече за вашата кауза?
- Историята е дълга и тъжна. Ако трябва да я обобщя - срещата с майка, която е загубила детето си по възможно най-нелеп начин, на пътя. Преобръща - светове, мислене, всичко. Мария (майката на убитата на пешеходна пътека Валя в Бургас и председател на фондацията) е невероятно силен и вдъхновяващ човек. Освен нея, за съжаление, имената в списъка на почернени родители нараства лавинообразно всеки ден. Каузата е проста - запазването на живота на пътя.
- По време на годишните награди за пътна безопасност казахте, че изживяването да накараш една майка, изгубила детето си, да се усмихне, е невероятно. Как го постигате?
- Не е въпрос на постижение или цел. "Глас към небесата" измислих и реализирах в стремежа си да накарам една майка, Мария, да се почувства подкрепена, обичана, ценена, година след смъртта на детето си. За самия концерт организирах и присъствието на родителите от Симеоновград, които чувствам особено близки. Както и на такива от Петрич и къде ли още не, от цяла България. Всички те, облечени в черно, видяха и усетиха, че не са сами. И в мъката, и в борбата си за справедливост. Да усмихна тези хора и да почувствам вълнението им е една от най-големите човешки награди, които съм получавала, и емоция, която не се побира в думи.
- От кога работите с фондация "Безопасни улици от Валя"?
- Не е работа, а е общ път. Близо 5 г. Изключително важно е да има не просто диалог между неправителствения сектор и институциите, но и реални резултати. Стига вайкане по последствията! Нека ги предотвратим !
- Разкажете повече за "Глас към небесата"?
- "Глас към небесата" е вече традиция за Бургас и няма как да не изкажа огромната си благодарност за това на кмета на града, г-н Димитър Николов. Още преди да попитам Мария, в самото начало, при хрумването на идеята за този концерт, той беше този, който ме насърчи и даде зелена светлина. После дойде срещата ми с другия ми двигател за събитието - Тони Димитрова. Не знам и не искам да се замислям какво бих правила без нея. За случването на тези концерти основна "вина" имат фантастичните ми приятели - изпълнители от всички жанрове и възрасти. Идват всяка година в Бургас специално за да пеят за каузата. "Глас към небесата" е песен към падналите на пътя ангели от едни чудесни Хора, с огромни сърца! Заедно с това обединяваме и протегнатите към каузата ни приятелски ръце на обичани българи от всички сфери - спорт, медии, култура. Покланям им се до земята за съпричастността и отзивчивостта, които срещам всеки път.
- Защо у нас продължава да има висок процент на инциденти по пътищата? Какво трябва да променим?
- Това е особено дълга дискусия. Трябва да променим първо себе си. Да спрем да прехвърляме вина. Да изискваме повече - както от себе си, така и от другите, така и от институциите. Да бъдем дейни личности, а не мрънкащи наблюдатели и съучастници на смъртта. Контрол! Засилен и постоянен!
- Да очакваме ли от вас отново да влезете сериозно в политиката?
- Пътната безопасност е политика. И то от най-важните, смея да твърдя. Заявките и бъдещето време не са силната ми страна. Нека действията и резултатите отговарят вместо мен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай