Кърмете бебето поне шест месеца

Кърмете бебето поне шест месеца | StandartNews.com

Не подслаждайте допълнително манджите на малчугана
Давайте на малкото само по един вид нова храна на седмица

Храненето на бебетата е изключително важно. То помага на децата да бъдат здрави не само като малки, но и като големи хора. Как да храните правилно своето бебе, разказват доц. Веселка Дулевска и проф. Стефка Петрова от Националния център за обществено здраве и анализи.

Кърменето безспорно е най-добрият начин на хранене за бебетата, категорични са специалистите. Затова то трябва да продължи поне през първите шест месеца. Понякога обаче това е невъзможно, защото майките нямат кърма или тя не стига. Тогава е много важно родителите да дават на децата си само специални млека за кърмачета. Причината е, че има голяма разлика в съдържанието на майчината кърма и на кравето мляко например. Белтъкът и останалите минерали в кравето мляко са два пъти повече, отколкото в човешкото. Приемането им от бебето натоварва отделителната му система. Освен това кърмачетата не могат да преработват белтъка и затова се увеличава рискът от развитието на алергии като атопичен дерматит в по-късна възраст. Количеството на изкуственото мляко, което се дава, също е много важно.

Не трябва да се разтваря по-голямо количество

отколкото е нормата, защото детето в по-късна възраст може да има проблеми с теглото. Допълнителният прием на вода, докато бебето се кърми, също не е желателен. Особено вредна е подсладената вода, която майките дават на децата си, категорични са специалистите.

Те имат специални препоръки и към захранването на бебетата. Киселото мляко трябва да се включва в менюто им едва след деветия месец. Важно е децата между една и три години да ядат пълномаслени млека, защото имат нужда от мазнини. Обезсолено сирене и извара майките могат да дават на децата след шестия месец. Това е срокът, след който родителите трябва да включат яйчен жълтък и риба в храненето на децата. Цяло яйце обаче трябва да се дава след една година отново заради белтъка.

Майките не трябва да се бавят прекалено и с включването на месо в менюто на децата. Добре е то да присъства от седмия месец и то три пъти през седмицата.

По този начин те си набавят желязо

Бобовите храни могат да се дават на бебето след десетия месец, и то щадящо приготвени - без люспи. Основно правило при захранването е и всяка седмица да се дава само един вид нова храна, за да се види каква е реакцията на детето. Майките трябва да избягват и много въглехидратните пюрета. Децата са свикнали със сладостта от лактозата на майчиното мляко и нямат нужда от добавяне на захар или сол.

Имат нужда от още 660 калории

Жените, които кърмят, имат нужда от още 660 калории на ден. Те обаче не трябва да се набавят от мазни и сладки храни, а от продукти, които са богати на белтъци, калций, фолат, витамин А и витамин С. Те се съдържат в зърнени храни, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти, риба, яйца, месо, боб и ядки.

Идеален начин за отслабване

Кърменето е най-добрият начин за отслабване след бременността. С него жените могат да свалят до един килограм всеки месец. Причината за това е, че за образуването на кърма организмът използва излишните мазнини в тялото, натрупани през бременността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай