Какво ни чака по Коледа? Ключова прогноза

Говори председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища

Какво ни чака по Коледа? Ключова прогноза | StandartNews.com

Източник: БТА

Пазаруването тази Коледа може да ни излезе по-евтино, отколкото миналата година.  Оптимистичната прогноза направи Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. 

"Очакват се по-ниски цени на Коледа. Очакваме по-евтин декември в сравнение с 2022 година. Ще има задържане на цените при основните хранителни продукти - варива, захар, свинско и пилешко месо, сиренето и кашкавала. Има намаление на олиото и маслото. Плодовете и зеленчуците са на по-високи цени вследствие на лошата реколта - очакват се по-високи цени на лука и картофите", обясни Владимир Иванов пред БНТ.  

По думите му, намерението за намаляване на цените с инициативата "Достъпно за вас" остава и не е имало идея за прекратяването. Предложението големите хипермаркети да предлагат евтини цени на 7 основни храни, инициирано от министъра на икономиката Богдан Богданов, беше посрещнато на нож от Комисията за защита на конкуренцията. 

Въпреки това властта не се отказа от идеята.  

"Мярката трябва да стартира от 15 ноември. Има голямо желание към мярката и от големи, и от малки търговски субекти. Инициативата е много добра - дава повече информация на клиента, няма за цел да докара нулеви цени и да ги поддържа дълъг период от време", допълни Владимир Иванов.

Той поясни, че целта е да има избор при ценообразуването, да има прозрачно взаимодействие между търсене и предлагане.

"Става въпрос за 7 продуктови групи, за около 50 продукта, но няма ограничение относно броя на продуктите. Не е мислено за регулиране на цените. Брошурите ще са масово достъпни. Убеден съм, че ефектите от инициативата ще са положителни", коментира Владимир Иванов и отбеляза, че в момента пазарът е стабилизиран. 

В същото време през отминалата първа работна седмица за ноември (30 октомври - 3 ноември) храните по стоковите борси и тържищата отново поскъпнаха за втора поредна седмица, като преди това две поредни седмици поевтиняваха, а в края на септември цените на едро нарастваха две поредни седмици.

Прави впечатление, че 12 продукта, включени в седмичните бюлетини на ДКСБТ, са били по-скъпи преди година по същото време, сред които са слънчогледовото олио, пакетчето масло от 125 грама, прясното мляко, лимоните, бананите, оранжерийните краставици, червеният пипер, а цените на едро на яйцата са без промяна. 

Цените на едро на 15 от включените 32 продукта в седмичния бюлетин на ДКСБТ са нараснали, на 14 са спаднали и 3 са без промяна.

Повечето млечни и месни храни и варивата по стоковите борси и тържищата са поевтинели, като най-много е спаднала цената на брашното тип 500, а най-много е нараснала цената на пакетчето масло 125 грама; повечето от плодовете са поскъпнали, като най-много се е повишила цената на портокалите, а най-много е спаднала на ябълките от внос; при зеленчуците също повечето са поскъпнали, като най-много е нараснала цената на зеления пипер, а най-много е спаднала на оранжерийните домати. 

При основните месни, млечни храни и варивата от всичките 18 продукти, включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 6, поевтинелите са 10, а без промяна в цената са 2 продукта, като трендът е в нормални граници - от минус 4.3% до плюс 3.3 на сто, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти.

Най-много са нараснали цените на пакетчето масло 125 грама (+3.3% до 2.52 лв./бр.), следвано от яйцата (+3.0% до 0.34 лв./бр.), пилешките кренвирши (+0.9% до 5.75 лв./кг).

Най-много е спаднала цената на брашното тип 500 (-4.3% до 1.35 лв./кг), следвано от слънчогледовото олио (-3.7% до 2.87 лв./л).

Без промяна в цената са захарта (2.42 лв./кг) и киселото мляко в кофичка от 400 г (1.15 лв./бр.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай