Как университетски имоти  осъмнаха като чалготеки 

30 на сто от заплатите на професорите идват от кръчмите 

Как университетски имоти  осъмнаха като чалготеки  | StandartNews.com

*Държавата благословила дискотеката на УНСС, просветното министерство още се бори за "Плаза" 

*30 на сто от заплатите на професорите идват от кръчмите 


Просветното министерство започва проверки за имотите на всички университети, като първо ще бъдат проверени трите кита - тоест тримата най-големи. Това са Софийският университет, УНСС и Медицинският, заяви пред "Стандарт" просветният министър Красимир Вълчев. 

Той подаде сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), след като Би Ти Ви публикува информация за имотите на вуза и за това как те се отдават за дискотеки, ресторанти и чалготеки на цени, по-ниски от пазарните.

От разследването става ясно, че вузът дава за четири лева на квадрат прословутия Стол 33, където под наем се помещава дискотека, в която само минералната вода струва 3 лева, а малка бутилка вино от 375 грама се продава на цена от 27 лева. 

В същото време пазарните цени в района са около 7 лева на квадрат. 

Самият Университет по национално и световно стопанство предостави на "Стандарт" документи, съгласно които още преди време е поискал от просветното министерство промяна на предназначението на въпросния обект. Съгласно тях сградата, в която сега се помещава дискотека, преди 1989 година е била младежки дом, но впоследствие през 2012 година самата държава променя предназначението на сградата за "дискотека, бар, ресторант" с акт №07879 за публична държавна собственост. Подписът под документа е на тогавашния областен управител Данаил Кирилов.

Горе-долу по същото време, след като студент загива при сбиване в дискотека в Студентски град, просветното министерство започва проверка за това как се стопанисват имотите на университетите. Тъй като се оказва, че част от тях се отдават за заведения и кафенета, МОН предупреждава ректорите да спрат да печелят от тях. В този момент дори бяха назначени проверки как университетите стопанисват имотите,които притежават.

Тогавашното ръководство на УНСС пише до просветния министър Сергей Игнатов с молба да промени статута на така наречения стол 33, така че той вече да не бъде кръчма. Това няма как да стане без благословията на държавата, защото имотите на вузовете са публична държавна собственост. Отговор обаче не е получен и заведението продължава да функционира, като плаща цени под пазарните. Обяснението на ръководството е, че други кандидати за наемането му няма. Ректори на съседни вузове пък твърдят, че 30 на сто от заплатите на преподавателите в УНСС се формират точно от приходите на заведенията, с които вузът разполага. 

Общият брой на обектите, които държавата е предоставила за ползване на УНСС, е 32, като общата им квадратура е 3000 квадратни метра. В момента от тях под наем са отдадени 23, като един е за дискотека, един за ресторант, три за магазини, три за складове, три за офиси, един за банкомат и други за малки помещения. Общо осем са свободните в момента помещения на университета. Той като че ли е и най-печелившият от помещенията си вуз, предвид факта, че Техническият и Медицинският университет отдават под наем предимно помещения не за дискотеки, а за кафенета, които могат да се ползват от студентите.

Техническият има две бази за почивка в Созопол и Семково, но те се ползват основно от преподавателите. Ако се окаже, че има свободни места, те се предлагат на другите университети и на БАН, разказа ректорът проф. Георги Михов. "Много бихме искали да имаме имоти като тези на колегите, но за съжаление от 2000 година университетът ни не е придобивал недвижима собственост", заяви той. Бившият ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев пък сподели пред "Стандарт", че техният вуз няма сгради, които да отдава за чалготеки, а имат предимно такива, които се ползват за кафенета, където могат да се отбиват студентите. Много имоти има Софийският университет, но той е в ролята на бедняка-милионер, тъй като не може да ги стопанисва особено добре. Част от тях при това не са предоставени от държавата, а от частни дарители, но към момента пустеят.

Преди време университетът държеше заведение до журналистическия факултет, което бе добре посещавано, но сградата сега пустее. 

Между другото, историята сочи, че държавата сама допусна Студентски град да се превърне в Лас Вегас, след като загуби някои от ключовите си сгради и позволи те да преминат в частни ръце. В момента една от най-търсените дискотеки - "Плаза", се помещава в сграда на Министерството на образованието, която обаче е завзета незаконно и отдадена под наем. На практика това е много популярната дискотека от времето на соца "Цветан Спасов", която беше част от "Студентски общежития и столове". Преди години частно лице съумява да я присвои и отдаде под наем на фолкпевеца Константин, а малко по-късно тя стана известна с "тъмна стаичка", където хората могат да се друсат и да правят секс.

Медиите разпространиха информация за продажба на дрога в заведението след масирана акция на МВР, проверяваща продават ли се наркотици.  Просветното ведомство все още води битки да си върне сградата обратно, но дотогава на територията на МОН ще продължават да текат купони и да пеят фолк диви. Другото министерство, което има на своя територия дискотека, е спортното, което притежава Зимния дворец. 

Просветният министър Красимир Вълчев обеща масова проверка на имотите на вузовете и, ако те не се използват по предназначение, да бъдат отдадени за детски градини или дадени на общината. Той обеща специално да провери как стоят нещата със статута на дискотеката на територията на МОН в Студентски град, където нестуденти плащат десетки левове под звуците на Тони Стораро, Преслава и Азис. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай