Как Сашко е оцелял 9 дни в гората? Професор обясни чудото

Проф. Габровски с ценни съвети за Ковид-пандемията

Как Сашко е оцелял 9 дни в гората? Професор обясни чудото | StandartNews.com

Сашко беше приет в „Пирогов” в едно сравнително добро състояние.  Детето беше с едни много близки до нормалното параметри с леки отклонения, които са напълно приемливи. Със сигурност един 9-дневен престой без храна и вода би довел до едни много по-сериозни последици. Това заяви в студиото на Нова тв началникът на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов” проф. Николай Габровски по повод състоянието на Александър от Перник, когото в продължение на дни бе издирван от десетки доброволци. 

Тоест това дете по някакъв начин е успяло да бъде захранено и да приеме достатъчно течности, за да се съхранят параметрите му нормални. Но за мен е радостно, че лекарите нямахме толкова много работа, а това дете беше спасено от българското общество, което се обедини за намирането му, каза Габровски. 

Той коментира и пандемията от COVID-19. “Мисля, че голяма част от българите взеха една много правилна и разумна позиция, която беше и позицията на Европа и на цивилизования свят. Но за съжаление политиката намери тази тема за твърде удобна и политическото навлезе в тази експертна тема и се опита да се възползва”, подчерта той.

Професор Габровски сподели и личен опит от работата си с пациентите по време на няколкото вълни на пандемията. „В този период имаше едно доверие,  на което българският лекар никога не се е радвал. Едно заслужено доверие, защото резултатите, които постигнахме в този тежък период бяха доста добри по отношение на спасените животи. Но след това политиката се намеси и измести фокуса. Но една от загубите ни като общество е, че не научихме някои важни уроци. а именно, че можем да се справим с тежките предизвикателства само, когато сме заедно”.

Според него последните мутации на вируса са по-благоприятни. „Бих казал, че вече нямат нищо общо с това смъртоносно заболяване, с което първоначално се сблъскахме. Очаквам един по-спокоен сезон и може да се каже, че това нещо до голяма степен е зад гърба ни”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай