Кабинетът и партиите зад него вдигат рейтинга

Кабинетът и партиите зад него вдигат рейтинга  | StandartNews.com

42% си харесват кмета, а 39% искат да го сменят, според Алфа Рисърч

Подкрепата към участниците в управляващата коалиция расте заради доминиращото желание в обществото за стабилност. Това показват данните от януарското проучване на агенция Алфа Рисърч, реализирано в периода 15-23 януари. Анкетирани са по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю 1026 пълнолетни жители в цялата страна.

Кабинетът "Борисов 2" се ползва с 24% доверие срещу 36% недоверие, но 61% от анкетираните смятат, че трябва да изкара пълен четиригодишен мандат.

Правителството получава най-силна подкрепа от привържениците на ГЕРБ (55%) и Реформаторския блок (29%), но дори и между тях все още е налице взаимно недоверие и подозрителност. Симпатизантите на Патриотичния фронт и особено на АБВ са по-резервирани към досегашните му действия, много по-критични и като цяло по-дистанцирани от управленските политики, коментират от Алфа Рисърч. Към момента най-висок принос за рейтинга на правителството имат няколко водещи фигури в него с висока обществена популярност и одобрение. Това са премиерът Бойко Борисов, чийто рейтинг след изборите тръгва нагоре (от 28% на 32%), министрите на ГЕРБ Лиляна Павлова (21.4%) и Томислав Дончев (18.7%), събиращият нарастващо одобрение министър от реформаторите Петър Москов (21.1%) и Ивайло Калфин от АБВ (15.7%).

Ако заложените в правителствената програма реформи възстановят доверието в държавността и върховенството на закона, които от своя страна да станат основа за нарастващо благосъстояние на хората - това може да даде кредит на управлението, което да разчита не само на пълен, но и на успешен мандат, сочи изследването на Алфа Рисърч.
В подкрепата на партиите ГЕРБ (23.2%) убедително води пред БСП (11.4%).

ДПС е стабилно трета сила със 7.5%, а Реформаторският блок леко вдига рейтинга до 6.5%. Подкрепящите правителството Патриотичен фронт и АБВ също стабилизират резултата си, съответно на 5.1% и 2.9%, при по-висока популярност на техните лидери.

Пълен крах търпи "България без цензура", която се срива до 1,5%, а рейтингът на лидера й Николай Бареков се стопява наполовина (до 4%).

Възможностите и волята на държавата да изпълнява функциите си по защита на гражданите и прилагане върховенство на закона са поставени под сериозно съмнение. Най-критично ниско е доверието в съдебната система и вярата на гражданите, че тя може да гарантира равенство пред закона и справедливост.

Въпреки че до местните избори има още осем месеца, интересът към тях вече нараства. От една страна, кметовете се отличават със сравнително висока подкрепа - 43% от анкетираните имат положително отношение към своя кмет, а едва 17% - отрицателно. От друга страна обаче, 42% възнамеряват да подкрепят настоящите местни управници, а 39% искат промяна. Най-подкрепяни са кметовете на малките населени места и столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай