Изненада в добавките на пенсиите. Говори НОИ

Някои пенсионери ще вземат и три добавки

Изненада в добавките на пенсиите. Говори НОИ | StandartNews.com

Някои пенсионери ще имат не една, а три добавки към пенсиите.

Хората, чиято пенсия плюс ковид добавката след преизчислението, е по-ниска от декемврийската, ще получат още две обезщетения през февруари. 

Това стана ясно на брифинг на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков и председателя на Националния осигурителен институтит Ивайло Иванов.

Гьоков обясни, че през февруари пенсионерите ще получат преизчислените си пенсии и ковид добавката, както и доплащане, за да се достигне размерът от декември. Към тази сума ще има и допълнително плащане за февруари. 

Тоест към преизчислената пенсия ще има още три доплащания - ковид добавка 60 лева, доплащане за февруари за размера за достигане на декември и доплащане за януари. 

Министърът подчерта, че в януарската пенсия влиза и разликата между 25 и 31 декември, като през следващите месеци това доплащане няма да го има.

"След изплащането на януарските пенсии, в чийто размер пряко отражение намери преизчислението на пенсиите от 25 декември, и намаляването на допълнителното плащане от 120 на 60 лева, се създадоха нереалистични очаквания в голяма част от пенсионерите", допълни министърът на труда и социалната политика. 

Няма размер на индивидуалната пенсия, който да е по-нисък от получават в края на 2021 г., категоричен е Гьоков. Средното увеличение на пенсиите е 12,9%, което е среден ръст от 61,25 ст. В пенсионната история от последните години няма подобно увеличение в рамките на една година, смята министърът. 

Гьоков обърна внимание, че пенсиите под линията на бедност ще има, но "към момента няма пенсия за осигурителен стаж и възраст плюс добавка, която да е под тази линия". 

По думите му хората, които получават пенсии под линията на бедност и нямат други доходи, ще бъдат подпомогнати. 

Председателят на НОИ Ивайло Иванов обясни, че от този месец започва изплащането на еднократната помощ от 75 лева на пенсионерите със завършен ваксинационен курс. Общият брой на подпомогнатите лица е 694 683 души. На 959 са изплатени парите в чужбина. 

Иванов допълни, че допълнителни плащания, за да се достигне пенсията от декември, ще се изплаща, ако има разлика в минус. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай