Гривна за малко да провали домашна Коледа за Иванчева

Прокуратурата се отказа да обжалва пускането й под домашен арест пред Апелативния съд

Гривна за малко да провали домашна Коледа за Иванчева | StandartNews.com

Бившата кметица на столичния район "Младост"  Десислава Иванчева беше на път отново да се размине с пускането й под домашен арест. Този път причината е, че не може да се осигури електронна гривна, с която да се контролира престоя й вкъщи. Иначе този път прокуратурата оттегли протеста си пред Апелативния съд срещу поредното решение на спецсъда, оглавяван от Иво Хинев, подсъдимата за подкуп Иванчева да бъде пусната под домашен арест. Досега всички подобни опити ексметицата и нейната заместничка Биляна Петрова да излезнат от следствения арест бяха блокирани от светкавичен прокурорски протест , които беше одобряван от следващата съдебна инстанция. Сега Десислава Иванчева получи надежда, че  ще може да напусне килията в събота,  Началникът на Областната служба "Изпълнение на наказанията"-София обаче уведоми с писмо председателя на Специализирания наказателен съд, че към настоящия момент съществува техническа невъзможност за прилагане на мониторинг с електронни гривни по отношение на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, които са с наложена мярка за неотклонение "домашен арест".

В определението си от 19 декември съдия Иво Хинов, който за трети път постановява освобождаването на тримата, записа, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров може да напуснат ареста, но домашният им арест трябва да се контролира с гривни. В крайна сметка въпреки, че не може да се осигури електронно устройство за следене, тримата подсъдими най-вероятно утре ще се приберат вкъщи. .

Системата за електронно наблюдение, която трябва да бъде внедрена по проект "Модернизиране на пенитенциарната система в България", финансиран по Оперативна програма "Добро управление", все още не е пусната в реална експлоатация с въвеждане на реални правонарушители в нея, тъй като в момента се реализират допълнителни поддейности, пряко свързани с внедряването на Системата за електронно наблюдение, пише в писмото си началникът на Областната служба "Изпълнение на наказанията".

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров трябва да излязат от ареста утре в 12 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай