И погребението с касов апарат

Това е заложено в промените на наредбата за гробищните паркове

И погребението с касов апарат | StandartNews.com

Фирмите извършващи погребални и каменоделски услуги в София трябва да притежават електронен касов апарат и да удостоверят наличието му със съответното свидетелство.

Това е заложено в промените на наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност в София, приети от Столичния общинския съвет.

Основният мотив за промените са липсата на Закон за погребалната дейност. С тях се цели постигане и поддържане на ред в гробищата, защита интересите на гражданите и общината. С ясните правила също така се поставя за цел пресичането на злоупотреби и нарушения с погребенията в града. Измененията целят и да се преустанови вандализма в гробищата, да се подобри охраната и вида на парковете в съзвучие с европейските практики.

Всички извършващи дейности, свързани с погребалната и траурната дейност ще трябва да подадат заявление в съответния район или в общинското предприятия „Гробищни паркове“, ако искат да извършват услуги на софийските гробища.

В него трябва да посочат точната дейност, която извършват, наименованието на фирмата, както списък на служителите, които ще работят на гробищата. Задължително е да бъде показано и удостоверение от РИОКОЗ и КАТ, че притежават катафалки.

Всички тези документи ще бъдат разглеждани от специална комисия назначена от кмета на града Йорданка Фандъкова.

Комисията ще проверява пълнотата на представената документация и дали е в съответствие с изискванията в наредбата. Фирмите декларирали невярна информация няма да имат право да работят в общинските гробищни паркове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай