Голяма новина за розовото ни масло

Какво съобщи Георги Събев

Голяма новина за розовото ни масло | StandartNews.com

Българското розово масло беше вписано по Женевския акт в Международния регистър на световната организация по интелектуална собственост.

Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на конференция на тема "Географските означения за селскостопански и неселскостопански продукти - предизвикателства и промени", която се организира от Патентното ведомство в Международния ден на интелектуалната собственост.

Той се включи онлайн в събитието преди участието си в заседанието на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж, съобщиха от Министерство на земеделието.

Аграрният заместник-министър уточни, че това е първият български селскостопански продукт, включен в този регистър.

"С вписването си българското розово масло ще има още по-добра видимост и защита. Надявам се скоро и други български продукти да намерят място там", допълни Събев, цитиран от БТА.

Той заяви, че секторът на географските означения има огромен принос за икономиката на Европейския съюз, като годишните приходи от продажби на продукти с географски означения надвишава 75 млрд. евро, както и 15,5 на сто от общия износ на земеделски продукти и напитки.

Според заместник-министъра реформата на европейските схеми за качество на селскостопански стоки следва да създаде по-добри условия за позициониране на пазара на производителите на вина, спиртни напитки и други продукти с географски означения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай