Голям удар на БАБХ, страшни разкрития

Преустановени са дейността на четири обекта за търговия с храни на територията на страната

Голям удар на БАБХ, страшни разкрития | StandartNews.com

В периода 19 - 23.06.2023 година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) преустанови дейността на четири обекта за търговия с храни на територията на страната. Три от тях са заведения за обществено хранене, съобщават от пресцентъра на БАБХ.

От ведомството поясняват, че хигиената в затворените обекти не е била на задоволително ниво. Преустановена е и търговията от складово помещение, заради липса на регистрация, съгласно Закона за храните.

За унищожаване са насочени повече от 28 тона храни с изтекъл срок на годност, без етикетировка, без документи за произход или заради неправилно съхранение.

В периода 19 - 23.06.2023 г. са извършени общо 2 154 проверки от инспекторите в отдели "Контрол на храните" от 28-те Областни дирекции на БАБХ. За установени нарушения са издадени 21 акта и 125 предписания. Унищожени са над хиляда килограма храни, неотговарящи на изискванията на законодателството.

Най-често установените нарушения са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без етикетировка, без документи за произход, пропуски във водените записи в Системата за управление безопасността на храните и незадоволително хигиенно състояние в обектите, уточняват от БАБХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай