Голям ден за 392 000 пенсионери. Вземат по 120 лв.

Финансовата помощ ще бъде разплатена по банкова сметка или в пощенски клон до 26 април включително

Голям ден за 392 000 пенсионери. Вземат по 120 лв. | StandartNews.com

Дойде дългоочаквания голям ден за 392 000 пенсионери. Те са с пенсии от 300 лева и 1 стотинка до 369 лева ще получат по 120 лв. еднократната финансова помощ. Агенцията за социално подпомагане започва да изплаща от днес бонусите.

Финансовата помощ ще бъде разплатена по банкова сметка или в пощенски клон до 26 април включително.

Водещият критерий за предоставянето на финансовата подкрепа за хранителни продукти е само размерът на изплащаната пенсия без значение от вида ѝ, обясни пред БНР Людмил Димитров - главен експерт в социалното министерство. Той допълни, че според текста в закона за държавния бюджет, където е регламентирана помощта, е посочено, че става дума за пенсионери.

„Отчита се размерът на пенсията, сбор от пенсиите и добавките към тях. Нека хората да знаят, че добавката, която се изплаща в размер на 50 лв. месечно, тя няма да се взема предвид при изчисляване на дохода“, обясни Димитров.

НОИ е предоставил на Агенцията за социално подпомагане по служебен път информацията за правоимащите пенсионери. „На хората ще се изплащат тези помощи, там, където получават пенсиите си и по начина, по който те получават пенсията си или по банкова сметка“, каза експертът.

В случай, че някой от гражданите не получи дължимите средства в пощенска станция, от която обикновено взима пенсията си, е необходимо да се обърне към Дирекция „Социално подпомагане“ по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес, за да може да бъде включен в списъците в следващ период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай