Геро лудува като Швейк

Валентин Танев играе 25 роли в новия спектакъл за храбрия войник на Ярослав Хашек

Геро лудува като Швейк  | StandartNews.com

Герасим Георгиев-Геро, който напоследък се ошлайфа на емблематични образи като Бай Ганьо, сега лудува като Швейк в Армията. Юрий Дачев е сътворил пиесата по мотиви от романа на великия разказвач и присмехулник Ярослав Хашек. Режисьор на версията е Бина Харалампиева. Геро е очаквано зрелищен като смешника, който не може да бъде удавен нито в трап с вар от баба си, нито да бъде обесен заради това, че е облякъл руска униформа, вместо да излезе гол от езерото. Скечовете са безкрайни и Геро ги прави с актьорска лекота от класа. Постоянно сипе лафове, афоризми, премъдрости, сентенции... През цялото време не може да си спомни името на министър-председателя, но се кълне в секса и в бирата. Ощастливява булки, моми и кръчмари на поразия - в името на живота и насладата, макар че някой постоянно му вдига мерника.

Валентин Танев играе останалите 25 роли в спектакъла - смешно-тъжен в стила на класическите комици. Вальо е няколко породи кучета, любимата хазяйка с огромни и лесни за стискане цици, истинска "гаубица", порочното отче и какво ли не още. Много е забавен, когато говори като Джугашвили и обикаля сцената с типичната грузинска стъпка. "Дай ми на мен танци и песни", пошегува се Танев след премиерата. Двамата господари на ефира са имали време само за десетина репетиции, но се справят чудесно с иронията, с която Хашек анализира света от епохата на Първата световна война. И както винаги: Всичко ще се оправи в 6 часа след войната.

Пападопулу и Аръков слязоха от сцената

Ани Пападопулу излезе в отпуск по майчинство. Красивата актриса скоро ще става майка за втори път. Щастливият баща е Александър Чобанов, един от сценаристите на "Четвърта власт". В тв сериала красивата актриса играеше съпругата на разследващия журналист с досие в ДС Андрей Кръстанов, в чиято роля влезе Атанас Атанасов. Дали ще има втори сезон за политическия трилър, все още може само да се гадае, въпреки че на международния пазар вече има категоричен интерес към него. Но докато ситуацията се изясни, Ани вече ще е родила и ще е готова да застане пред камерите. Още повече че първият й съпруг, Стоян Радев, е единият от режисьорите. Двамата останаха приятели не само заради сина им. В Народния вече са готови с рокадите около ролите на Ани. На нейно място в "Дон Жуан" на Александър Морфов влиза друга млада майка - Милена Аврамова, жената на Филип Аврамов, която неотдавна го качи на седмото небе, раждайки му прекрасна дъщеря. Като нещастната влюбена в "Сирано" на Теди Москов ще се изявява Илиана Коджабашева. В "Рицар на светия дух" на Маргарита Младенова вместо Ани застъпва София Бобчева.

Иво Аръков пък слезе от голямата сцена на Народния и от афиша на Малък градски театър "Зад канала" заради любовните воаяжи с Мика Стоичков из Европа и Америка. Евентуалният зет на Христо Стоичков, чиято звезда изгря в "Козата или коя е Силвия", във вторник вечер беше сменен спектакълът на Явор Гърдев от Мартин Димитров, студент на Иван Добчев в НАТФИЗ.. Александър Кадиев извади късмета да се развихри вместо Иво в "Когато дъждът спря да вали", а Влади Зомбори да утешава и прегръща Луиза Григорова в "Лодка в гората". Аръков играе още в "Изобретателната влюбена" и в "Суматоха", но те са в програмата чак през пролетта. Дотогава той вероятно вече ще е решил дали да бъде свободен артист на световна практика.

Цял час за грим на Валери Йорданов

С изрисувано лице, което наподобява рана от пожар, ще излезе Валери Йорданов в новия спектакъл на Народния "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид". Заради макияжа хъшът е закован за час пред огледалото в гримьорната си. Той играе войник, един от мъжете около фаталната главна героиня, която сече наред. Александра Василева е истинска фурия. Сред другите й жертви са Николай Урумов и Владислав Павлов. Режисьор на пиесата - една от многото, прославили покойното лошо момче Райнер Вернер Фасбиндер, е Григор Антонов, съпругът на Александра. Сценографията на Петя Боюкова е зрелищна. В центъра на камерната сцена има огромна врата с дизайн на кръст, през която минават умрелите. Цялото преобличане ще се случва пред очите на публиката. Премиерните представления са на 27 и 28 януари.

Овации за Станка Калчева във Враца

"Когато един син иска да каже на майка си, че я обича, трябва много да внимава, за да не се получи коледна картичка.", твърди канадският драматург Мишел Трамбле в пиесата "За удоволствието да я видя отново". Това е безжалостна изповед на нея и него - и двамата объркани, но любящи. Всъщност е ефимерно и благодарствено пътешествие на сина към майката.

Пиесата е нестандартна, както в ракурса, в който изследва отношенията, така и в особената конструкция, в тоталния отказ от традиционния разказ на сюжета. В ролите са самата Станка Калчева и младокът Анастас Попдимитров. Премиерата предстои в театъра на Враца. Искрящото въображение, френската ирония и чувство за хумор на Мишел Трамбле карат публиката да му вярва, че обичта, близостта и любовта не бива да се отлагат за утре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай