Георги Коларов: Може да се лее кръв

Георги Коларов: Може да се лее кръв | StandartNews.com

Георги Коларов е доктор по политология, експерт по латиноамериканските проблеми и тероризма и автор на няколко книги, сред които "Латиноамериканската левица в края на 20. век - между сандинизма и сендеризма" и "Левите движения в Латинска Америка". Г-н Коларов преподава в университети в София, Варна, Москва и Ереван.

- Г-н Коларов, какво означава малката разлика във вота във Венецуела?

- Мадуро успя да стане президент, защото венецуелската ЦИК бе съставена от хора на покойния лидер Уго Чавес, които да осигуряват победата на неговите съратници, когато разликата между тях и съперниците им е много малка. Благодарение на популярния си предшественик Мадуро имаше преднина от 20%. Той обаче я разпиля по безумен начин и позволи на Каприлес да го настигне и без малко дори да го надмине. Според мен Каприлес реално е постигнал по-голям резултат.

- Ще има ли оспорване на резултатите от опозицията?

- Да, със сигурност. То вече е налице и нищо чудно да се стигне до граждански сблъсъци, а недай си Боже, до кръвопролитие. Шефът на въоръжените отряди на чавистите Алберто Чино (Китаеца) Ариас вече се закани, че ако опозицията не признае официалните резултати от вота, ще се лее кръв.

- Как преценявате международната реакция на събитията във Венецуела?

- Тя е изцяло положителна в страни - съюзници на Чавес, като Русия, Китай, Иран, както и в Никарагуа, Боливия, Еквадор, които не могат без венецуелския нефт. Отрицателна е преди всичко в САЩ и някои държави в Европа, като Испания, където управляват дясноцентристки правителства.

- Какво очаквате да се случи в бъдеще в отношенията между Каракас и Вашингтон?

- Отношенията на Венецуела със САЩ, както и с Израел ще бъдат изключително обтегнати. Защото поради посредственото си образование Мадуро не е наясно какви последици може да предизвика в международен план с изказванията си, че Каприлес е фашист и последовател на Хитлер. Всъщност Каприлес е син на полски евреи, които са се спасявали от Холокоста. Така че международната изолация на Венецуела ще се засили, а Мадуро може да бъде съден от международен съд, защото отричането на Холокоста е престъпление.

- Венецуела е на върха на лявата вълна в Латинска Америка. След смъртта на Чавес тази вълна ще се промени ли?

- Лявата вълна на континента ще отслабва, тъй като Чавес беше харизматична личност и политик, какъвто след Фидел Кастро не се беше появявал и вероятно няма да се появи дълго време. Мадуро не може да бъде сравняван с популярния си предшественик и не може да има същия авторитет, дори и само сред левите сили на континента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай