Фандъкова строи още детски градини. Кога ще са готови?

Кметът информира, че общо 16 детски градини са в процес на проектиране

Фандъкова строи още детски градини. Кога ще са готови? | StandartNews.com

"През тази година Столичната община е изградила общо 11 детски градини. Строим още 13 градини, голяма част от тях трябва да бъдат завършени през следващата година". Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на нова детска градина в кв. "Манастирски ливади-изток", в район "Триадица".

Кметът информира, че общо 16 детски градини са в процес на проектиране. Те са заложени в програмата на кмета Фанъдкова за строителство на детски градини, приета през 2020 г. от Столичния общински съвет.

"През 2020 г. са отпуснати общо 65 млн.лв. на Столичната община с две постановления на Министерския съвет. До края на тази година Столичната община ще е разплатила общо около 39 млн.лв.", съобщи кметът.

Тя информира, че през 2020 г. общината е разплатила 9,6 млн.лв. от тези 65 млн.лв. за детски градини. Тази година, 2021 г., е най-силната година на строителство на детски градини.

До края на годината ще сме разплатили общо около 39 млн.лв. от тях и ще останат около 26 млн.лв., с които ще разплатим градините, които строим в момента и ще завършим през следващата година, поясни Фандъкова.

По думите ѝ тези средства няма да са достатъчни и затова общината ще търси още източници за финансиране, "за да може да гарантираме изпълнение на цялата програма, която трябва да завърши през 2023 година.

Ще се радвам много при разговорите при премиера да получим още финансиране. Не мисля, че има недоверие между правителството и Столичната община, въпросът е да обсъдим тази тема", коментира столичният кмет. Тя информира, че предвидената среща между нея и премиера Кирил Петков по темата за детските градини, ще се състои след Нова година.

По отношение на новата детска градина Фандъкова информира, че това е една от големите детски градини, които Столичната община строи в момента в кв."Манастирски ливади - изток".

"Градината е за осем групи, с 200 деца, с басейн, с отделен физкултурен салон. Детската градина ще приеме деца в началото на следващата учебна година. В момента грубият строеж е приключен, сградата се довършва отвътре.

През пролетта ще бъде изграден дворът с площадките", каза кметът. Тя съобщи, че междувременно е започнало и изграждането на улицата, която свързва квартала с детската градина. Когато бъде завършена детската градина, трябва да е готова и улицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай