Елегантната запетая на Местан

Елегантната запетая на Местан | StandartNews.com

Лидерът на ДПС доказа 6-те качества, заради които го посочи Доган

Когато политическият архитект Ахмед Доган посочи Местан за свой наследник, мнозина се съмняваха, че новият председател ще се еманципира някога от почетния. Не обърнаха внимание или бързо забравиха 6-те опорни точки от характера на Местан, които Доган изтъкна за своя партиен наследник. Нека ги припомним - респектиращ парламентарист, най-добрият трибун, отявлен либерист, с визионерски усет, диалогичен, но твърд в позициите си и с богат опит за преценка на ситуацията. За широката публика едва първата половина от изброените качества бяха безспорно очевадни. Последните три месеца обаче Местан доказа по недвусмислен начин и останалите. Както в нощта на изборите, така и на прословутата пресконференция в четвъртък, а и на серията консултации при президента. Особено в петък.

Да, днес наистина се иска политическа и гражданска смелост, за да изречеш публично думите: "Тактическата игра кой ще понесе отговорността за актуализацията на бюджета, на мен ми е последна грижа". Лютви Местан го направи. Хладнокръвно. Премерено. По същия акуратен начин, по който на 28 май заяви: "Политическата реалност е такава, че няма вариант правителството "Орешарски" и това Народно събрание да изкарат мандата си". И тогава, и сега председателят на ДПС използва по-обран от типичния си респектиращ наратив. Може би защото знае, че истината не се крие зад куртоазна стилистика, особено когато е болезнена.

На петъчните консултации при президента Местан показа, че няма проблем да говори както иносказателно, така и директно. И обясни простичко защо се спъват новите разчети в хазната. "За едни има обективна необходимост да се актуализира бюджетът, но това не може да стане, защото ще бъдем обвинени, че гласуваме с ДПС. Или извънпарламентарната опозиция обективно подкрепя актуализацията на бюджета, но защото и ДПС я подкрепя - затова ще бъдем против." И ясно заяви: Ние сме и за двете актуализации - и на държавния бюджет, и на здравната каса. Независимо кой в какви коалиции ни обвинява - "БОСТАН", "Горчиво" или "Коалиция КТБ".

Да се каже, че за разлика от Бойко Борисов, Сергей Станишев, Николай Бареков и Волен Сидеров естетът на словото Местан не се обижда от фриволно съставени абревиатури - метафори, би било обидно и наивно едновременно. Той е перфекционист - най-вече към чистотата на словото, както между впрочем и в политиката на практика, в това число и като отстояна дума пред суверена. Проявява много по-болезнена чувствителност при злоупотреба с думите. За разлика от останалите лидерът на ДПС наистина се кахъри за това. Особено когато посочен от него факт се етикира като "присъда за кабинета Орешарски". А той просто помни, че остойности евроизборите като Рубикон за крехкия откъм парламентарна подкрепа статут на кабинета "Орешарски". И удържа. Въпреки че ДПС спечели 4 евромандата и вдигна доверие, постъпи рицарски. Защото цени институционалността преди оголената солидарност с парламентарните партньори.

Със сигурност Лютви Местан би се изкушил да събори с думи клишетата "Горчиво", "Кооператив КТБ" и други. Така, както с лекота направи препратка към най-вулгарния български фолклор с турската лексема "бостан", след като повече от седмица контаминираха част от името му също вулгарно. Мнозина от участниците в съвета при Плевнелиев гледаха подчертано разбиращо, когато лидерът на ДПС ги прикани да се запознаят с любопитната история на лирическия герой и изгората му в бостана на Кольо Рашков. Но моментално потънаха в земята от срам, когато по-късно Google им извади текста. Разбраха, че и в този случай Местан може да бъде не просто прям, а дори и нещо повече. Да отрезви подобаващо самозваните словотворци. Особено ако националният и общественият интерес се пренебрегват заради партийни страхове. Защото една от целите на лидера на ДПС е да докаже - не на партиите, не на лидерите им, а на обществото, че независимо от етимологията на името си, когато си станал политик, трябва да защитаваш достойно националния интерес. Това дава основание и право на Местан както да цитира Левски, така и да прави интелектуални провокации с "Време разделно". Защото носи съзнание за политическата си доблест и за нейната стойност.

Истината е, че когато се тегли чертата, остава признанието на Борисов: "Доста неудобно е за всички нас ДПС да защитава в най-голяма степен обществените интереси. Ние ги обвиняваме във всички грехове, а като дойде време да се вземат важни решения, те са най-последователни".

Ако отново се върнем към януарските драматични събития за ДПС от 2013-та, ще си припомним и думите на Доган: "България влиза в нов цикъл на промени на гражданското общество", каза той и посочи Местан за лидер. Да имаш шанса да дискутираш всичко, дори времето, със Сокола и да се отречеш от тази привилегия, би било престъпно глупаво. Няма голям политик, който от раз да не изброи знаците на Доган в най-новата ни история. Костов, Сакскобургготски и Станишев най-добре знаят това. Но Местан сложи своя надстройка - и в личен, и в партиен план. Спази подхода, завещан му от Сокола: да изрича истината, без страх да бърка в раната, да задава тона, да пише дневния ред. Но по своя начин сложи елегантна запетая и продължи. Превърна знаците на Доган в словото на Местан. Днес всички се питат: "Какво става?", когато лидерът на ДПС мълчи. Заделят дни, за да тълкуват думите му. И си купиха речници - тълковен, синонимен, на чуждиците.

Той, Местан, може да си го позволи. Защото влага политическа далновидност в думите си и носи рицарска шпага в политическото си поведение. Защото и едното, и другото поставя по-долу и след достойнството на суверена. Защото работи така, че фетиш е избирателят и неговото доверие, а не партньорът и властта на всяка цена. Каза го и на 24 юли - когато се гласуваше оставката на кабинета - ДПС няма да жертва ценности и няма да допуска реставрация на модели на властта, които да подчиняват институциите и институционалността в държавата. Затова направи от ДПС не просто влиятелната българска партия, а влиятелната европейска партия с геополитически авторитет. Точно такава, каквато искаше да я види и Доган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай