Един шеф "пролет" не прави на митницата

Един шеф "пролет" не прави на митницата | StandartNews.com

Вземат се добри мерки, въпросът е дали ще се налагат системно

Кешът на митницата отива в историята, а камери смениха служителите на ГКПП "Капитан Андреево". Ще спрат ли мерките, които вземат Ваньо Танов и екипът му, рушветите и опашките по границата? "Стандарт" попита експерта в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.


- Г-н Безлов, според Вас, въвеждането на камери на ГКПП и плащането на винетни и пътни такси чрез ПОС-терминали, ще пребори ли корупцията в митниците?
- Това е една добра мярка. Въпросът е доколко дълго и систематично ще я налагат. Защото очевидно е, че интересът на тези хора, които работят там, е да си запазят старите доходи, които са точно тези банкноти, които остават в шофьорските книжки, в паспортите и т.н. Видяхте един сериозен опит за бойкот с тези километрични опашки, но пък каква ще е следващата стъпка, времето ще покаже. Явно освен агенция "Митници" и МВР се опитват да въведат някакъв ред в "градината" - камерите да могат да се гледат централно в София, в т.нар. координационен център. Трябва да го направят с добър алгоритъм и достатъчно автоматизирано и се знае кой, какво и кога гледа, да има извадки, да се види, че тези камери имат значение. Защото досега как беше - показват как снимат камерите в момента, в който минава Петко Сертов, а след това жена му трябваше да пращаме... В този смисъл, проблемът е кой гледа камерите и как се гледат. Сега, доколкото разбирам, има автоматика, която разпознава номерата на автомобилите и автоматично ги обработва. Но една от темите е, че софтуерът не е ефективен, т.е. критиката е към това, което е купено. Сега да видим как ще отстранят проблемите и каква ще е ефективността. Говорим за стотици хиляди записи, как се обработват и как се анализират. Защото, ако говорим за проблемите с тази т.нар. интегрирана информационна система на сухоземната граница, се оказва, че поради лошите договори, има по стотина хиляди фалшиви сигнала на денонощие. И представете си какво се случва, кой гледа и как се обработват тези сигнали. Проблемът е, че за съжаление нивото на хората, които работят с тази технологии, е ниско и нямаме този капацитет, който постигат развитите страни. Подобен пример е да кажем с видеонаблюдението на София. Оказа се, че при 40 000 нарушения, които се правят на денонощие, едва 10% от тях се обработват. Това са добри инструменти, но ако има кой да ги ползва.

- Назначиха нов началник на митницата в Свиленград. Мислите ли, че със смяна на шефове също може да се стопират корупционните практики?
- Не знам кой поред е този началник. Твърди се, че е човек, външен, различен за Свиленградската митница. Там има различни идеи за ротация, въпросът е, че един човек, дори той да е началник, не е достатъчен, видяхте какъв саботаж тече в последния месец на ГКПП "Капитан Андреево". Там си е друг свят, както казват. Освен началниците, които трябва да се ротират и което го има като антикорупционна мярка, трябва да има екип, който да успее да намали тези практики. Това какво ще се случи на ГКПП "Капитан Андреево", тепърва ще гледаме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай