Е-цигарите помагат за отказване на тютюнопушенето

На всеки 100 души, използващи никотинови електронни цигари, за да спрат да пушат, 10 може успешно да го постигнат

Е-цигарите помагат за отказване на тютюнопушенето | StandartNews.com

„Има повече доказателства, че електронните цигари с никотин  увеличават шансовете за успешно отказване на цигарите“.

Това съобщи водещият автор на новия доклад на научната мрежа „Кохрейн“, д-р Джейми Хартман-Бойс.

На всеки 100 души, използващи никотинови електронни цигари, за да спрат да пушат, 10 може успешно да го постигнат, в сравнение със само 6 от 100 души, използващи никотино-заместваща терапия или електронни цигари без никотин, и 4 от 100 души, които не използват никаква поведенческа подкрепа, съвети или консултиране.

На Глобалния форум за е-цигарите в Лондон (The E-cigarettes Summit), който се проведе виртуално през декември с участието на учени и медици от цял свят, бяха представени данни от анализ на тема “Електронните цигари като средство за отказ от тютюнопушенето".

Данните от метаанализите бяха представени от д-р Джейми Хартман-Бойс, старши научен сътрудник към Университета в Оксфорд и водещ автор на най-новия доклад за електронните цигари по анализа на глобалната научна мрежа „Кохрейн“ (Cochrane).

Учените от „Кохрейн“ изготвят метанализи, като анализират и систематизират резултати от различни световни проучвания. Докладите на мрежата се приемат като стандарт в определянето на евентуални ползи или вреди за здравето на различни продукти. Целта и мисията на организацията е решенията относно здравето и здравните грижи да се взимат на базата на висококачествени, подходящи и актуални синтезирани научни доказателства.

Прегледът на „Кохрейн“ от анализа “Електронните цигари като средство за отказ от тютюнопушенето“ е публикуван за първи път през 2014 г., но последната му актуализация е от октомври 2020 година и обхваща 50 проучвания и повече от 12 000 участници.  Резултатите от анализите бяха представени на научна конференция в Лондон.

Проучванията са проведени в САЩ (21 проучвания), Великобритания (9), Италия (7), Австралия (2), Нова Зеландия (2), Гърция (2) и по едно проучване в Белгия, Канада, Полша, Южна Корея, Южна Африка, Швейцария и Турция.

И все пак „всеки месец от декември 2020 г. ще търсим доказателства ежемесечно, ще публикуваме нови изследвания ежемесечно, ще актуализираме рецензията, когато открием проучвания, които могат да променят, укрепват или отслабват нашите заключения и ще споделяме своите констатации чрез кратки документи и подкасти“, увери Джейми Хартман-Бойс от мрежата „Кохрейн“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай